Rețea 5G. SUA, declarație comună cu Polonia. Măsuri de siguranță

Mike Pence
Mike Pence

SUA şi Polonia cred că furnizorii de echipamente pentru reţelele 5G trebuie evaluaţi riguros pentru a verifica dacă sunt controlaţi de un guvern străin, potrivit unei declaraţii comune semnate luni, relatează Reuters şi dpa.

"Toate ţările trebuie să se asigure că numai furnizorii de încredere şi credibili participă la realizarea reţelei", se menţionează în declaraţia semnată de vicepreşedintele american Mike Pence şi de premierul Mateusz Morawiecki.

De asemenea, ar trebui evaluat dacă furnizorii au o structură a proprietăţii transparentă şi practici de afaceri transparente, notează documentul.

Selectarea unui furnizor este un proces care "suscită controverse", a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Mueller pentru canalul TVP Info înainte de semnarea acordului de la Varşovia.

Polonia şi SUA vor să lucreze la o abordare comună privind securitatea 5G şi vor să-şi protejeze reţelele de acces neautorizat, a declarat săptămâna trecută un oficial american de rang înalt.

SUA, în conflict cu Huawei

În mai, SUA au plasat gigantul de telecomunicaţii Huawei pe o listă neagră de companii ale căror relaţii de afaceri cu parteneri americani sunt controlate îndeaproape. Decizia a dus la izolarea Huawei de furnizori cheie de software şi componente, precum Google, Intel şi Panasonic.

SUA sunt preocupate că tehnologia Huawei utilizată în reţelele 5G ar putea fi folosită pentru spionaj în slujba statului chinez.

După recenta sa călătorie în Suedia, prim-ministrul Morawiecki şi-a exprimat încrederea că Ericsson, un competitor suedez al Huawei, va anunţa în curând o investiţie în 5G în Polonia.

Tot luni, preşedintele polonez Andrzej Duda a spus că serviciile de contrainformaţii ale ţării sale au detectat ceea ce ar putea fi activităţi de spionaj chineze pe teritoriul ţării sale.

"Serviciile de securitate au derulat şi derulează activităţi sub acest aspect şi au depistat acţiuni care ar putea fi calificate drept acţiuni cu caracter de spionaj", a spus Duda în cadrul unei conferinţă de presă comune cu vicepreşedintele american Michael Pence.

El a adăugat că procurorii analizează informaţiile pe care le primesc şi dacă vor decide să treacă la inculpări atunci tribunalele vor decide asupra acestor chestiuni.

Huawei rămâne sub monitorizare în Polonia, unde autorităţile au arestat un angajat chinez al companiei şi un fost oficial polonez din domeniul securităţii sub acuzaţii de spionaj în luna ianuarie, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel