EXCLUSIV  Restaurante și hoteluri, pe plaje. PLÂNGERE penală: Urmează a fi DEMOLATE

Litoral România
Litoral România

Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), reprezentată de Marius Marinescu, preşedintele fondator, şi Dan Trifu, prim-vicepreşedinte, depune o plângere penală in rem pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de art.297 Cod penal, infracţiune ce a fost comisă în formă continuată.

Mai precis, Marius Marinescu a constatat edificarea unui mare număr de clădiri cu mai multe etaje, având destinaţie de hoteluri, restaurante sau blocuri de locuinţe de lux, acestea fiind amplasate chiar pe plajele staţiunilor de pe litoralul românesc, cu preponderenţă în staţiunile Mamaia şi Neptun-Olimp, fenomen care a dus la îngustarea semnificativă a porţiunilor de plajă.

"În această situaţie, fiind în imposibilitate de a indica făptuitorii, înţelegem să formulăm prezenta plângere penală "in rem" şi considerăm că vinovaţi de încălcarea dispoziţiilor legale incidente în cauză sunt fie cei care au edificat respectivele blocuri chiar pe plajă, fără a avea autorizaţie legală, fie cei care au emis autorizaţii de construire cu încălcarea legii.

În concret, au fost încălcate dispoziţiile art.93 lit.d) din Legea apelor nr.107 din 1996, actualizată în 2015, potrivit cărora se sancţioneaza "utilizarea albiilor minore fără autorizaţia de gospodărire a apelor, precum şi a plajei şi ţărmului mării în alte scopuri decât îmbăierea sau plimbarea".

[citeste si]

De asemenea, vă rugăm să aveţi în vedere şi încălcarea dispoziţiilor art.5 lit.g) din O.U.G. nr.19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, conform cărora operatorii de plajă nu pot realiza construcţii şi dotări cu alte destinaţii decât cele prevazute în art.6 din Ordonanţă, respectiv:

a) module de grupuri sanitare;

b) dotări pentru agrement specific plajei;

c) posturi de prim ajutor;

d) contrucţii şi amenajări cu caracter provizoriu demontabile.

Prin urmare, conform Legii apelor, construcţiile edificate ilegal pe plaja Mării Negre urmează a fi demolate, iar executarea acestor constructii se sancţioneaza cu închisoare de la o lună la 1 (un) an sau cu amenda între 10.000 şi 20.000 lei, cel vinovat fiind obligat să readucă terenul în starea iniţiala (OUG nr.195/2005).

Ataşăm la prezenta plângere penală documentele care atestă starea de fapt reclamată. Pentru toate cele arătate mai sus, vă rugăm să începeţi cercetările corespunzătoare în cauză, urmând ca în situaţia în care veţi identifica persoanele care se fac vinovate de încălcările legislaţiei mediului, să începeţi urmărirea penală împotriva acestora, cu propunerea de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (art.297 Cod penal)", se arată în plângerea formulată de Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel