Republica Moldova, pas spre aderarea la UE. Noi reforme promise de Chișinău

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia cer Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare.

Autoritățile de la Chișinau au elaborat și o așa numită Foaie de parcurs privind accelerarea reformelor în mai multe domenii pentru ca anul viitor, Republica Moldova să fie pregătită să depună cererea de aderare la Uniune.

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare este asumată de conducerea parlamentului și de premierul de la Chișinău. Conține peste 59 de obiective, care ar urma să fie implementate până la sfârșitul acestui an. În Nota de fundamentare se precizează că este vorba despre aprofundarea acordului cu FMI și despre accelerarea calitativă a procesului de aplicare a Acordului de Asociere cu UE.

Capitolele esențiale ale noului Document cadru al guvernului de la Chișinău se referă la justiție și combaterea corupției, drepturi și libertăți fundamentale, guvernanța în sectorul bancar și îmbunătățirea mediului de afaceri. Se așteaptă reforme accelerate astfel încât Chișinăul să poată beneficia efectiv de suma de 100 de milioane de euro aprobată de Bruxelles, informează TVR.

Autoritățile de la Chișinău se angajează să modifice legislația în puncte cheie, cum ar fi simplificarea procedurilor în justiție, o lege privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, funcționarea Agenției de Integritate și metodologie pentru declarații de venit, o lege privind prevenirea spălării banilor, un nou cod al audiovizualului și o nouă strategie media. Alte obiective sunt legate de programul Prima Casă, tichete de masă sau un mecanism special pentru recuperarea activelor fraudate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel