Intelectualii moldoveni sar în ajutorul lui Băsescu: Cetăţenia, înapoi!

basescu chisinau
basescu chisinau

Un grup de intelectuali din Republica Moldova îi cer lui Dodon să-i redea cetăţenia lui Traian Băsescu.

Un grup de oameni de cultură din Republica Moldova i-a adresat marţi preşedintelui Igor Dodon o scrisoare prin care îi solicită anularea deciziei de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN) din Republica Moldova, conform unui comunicat PUN, citat de Deschide.md şi Radio Chişinău.

'În calitatea noastră de intelectuali ai acestei ţări, nu dorim să intrăm în polemici juridice sterile, ci doar să vă amintim că preşedintele Nicolae Timofti i-a acordat cetăţenia lui Traian Băsescu datorită lucrurilor excepţionale pe care domnia sa le-a făcut în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova', scriu autorii scrisorii, care îi amintesc actualului preşedinte prorus de la Chişinău că, în 2005, când Rusia a interzis importurile de vin din Republica Moldova, Traian Băsescu, pe atunci preşedinte în funcţie al României, a deschis piaţa românească pentru vinul moldovenesc, contribuind în acest fel la reducerea pierderilor suferite de către producătorii moldoveni.

[citeste si]

Ajutorul oferit de Băsescu

În acest sens, aceştia evocă şi ajutorul acordat de România în urma inundaţiilor devastatoare care au afectat Republica Moldova în 2010. În fine, ei evocă faptul că, sub preşedinţia lui Traian Băsescu, statul român, din banii poporului român, a oferit un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Iniţiativa de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu nu reprezintă un act îndreptat împotriva unei persoane, ci este un act inamical la adresa României, se menţionează în textul citat. Printre semnatari scrisorii figurează compozitorul Eugen Doga, interpretul de muzică populară Ion Paladi, surorile Osoianu, dirijorul Nicolae Botgros, poetul şi eseistul Arcadie Suceveanu etc.

Traian Băsescu a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova după ce preşedintele Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul privind retragerea cetăţeniei, iar, la 22 ianuarie, Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei. Acesta a atacat ulterior decizia primei instanţe la Curtea de Apel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel