EXCLUSIV  Remus Borza, previziune bombă despre noul Guvern: Orban, la mâna lui Ponta / Miza reală a moțiunii

Deputatul Remus Borza
Deputatul Remus Borza

Deputatul Remus Borza a realizat o analiză la DCNews, în contextul în care liberalii poartă zilele acestea negocieri cu partidele parlamentare pentru a obține susținerea pentru votul de învestitură al Guvernului.

„În ultimile zile, asistăm la o dinamică foarte interesantă pe scena politică din România, însă socoteală de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Totul e foarte volatil, se schimbă de la o zi la alta. Majoritatea de la moțiunea de cenzură de săptămâna trecută nu mai e valabilă şi săptămâna aceasta. E și o vorbă în popor: Gâlceava înțelepților, bucuria nebunilor. Dacă săptămâna trecută moțiunea a fost adoptată cu 238 de voturi, de data aceasta Ludovic Orban, premierul desemnat de Klaus Iohannis, va avea probleme să asigure cvorum și majoritate la votul de învestitură al noului Executiv. Doar PSD singur are 200 de mandate. Dacă Pro România refuză să-și dea votul la învestitură, toate celelalte partide din opoziție nu pot trece Guvernul Orban. PNL are 95 de mandate, USR 43, PMP 18, UDMR 30. Sunt insuficiente pentru a face majoritate. Lăsând la o parte matematica elementară, între partidele care au răsturnat Guvernul Dăncilă au apărut divergențe care, la prima vedere, par a fi ireconciliabile. USR condiţionează susţinerea Cabinetului Orban de organizarea alegerilor anticipate, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, promovarea inițiativei „Fără penali în funcții publice" și desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a infracțiunilor din justiție. ALDE, UDMR, chiar şi PMP se opun alegerilor anticipate și desființării Secției speciale.

La cum arată lucrurile azi, Guvernul Orban nu trece la vot în Parlament. Orban a ajuns la mâna lui Ponta, iar fostul premier știe lucrul acesta și plusează. Până la urmă, Iohannis își va trece Guvernul lui. Din păcate, și 2020 va fi un an compromis din punct de vedere al reformei. Un guvern liberal va administra la fel de prost şi păgubos România, va continua politicile populiste iniţiate de PSD şi va arunca cu pomeni şi mai abitir în anumite categorii socio-profesionale.

PSD și jocul boicotului

Revenind la recentele mutări din politică, PSD a testat cu succes jocul boicotului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. La fel va face și la votul de învestitură. Într-o astfel de situație, Constituția tace. În legea fundamentală se precizează doar că premierul desemnat trebuie să vină în 10 zile, în fața Parlamentului, cu programul de guvernare și echipa de miniștri pentru a cere votul de învestitură. Din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt clare: săptămâna viitoare, Orban trebuie să vină în Parlament. Dacă PSD și Pro România nu asigură cvorum, votul se poate repeta de mai multe ori, fără să ajungem însă în situația de a dizolva Parlamentul și de a merge la anticipate. Într-un atare scenariu, Guvernul Dăncilă se poate perpetua la butoane mult și bine. Dar nu cred să-i profite un astfel de joc, fiindu-i detrimental pe termen mediu și lung. E în interesul PSD ca, după ce-și arată mușchii săptămâna viitoare, peste două săptămâni să asigure cvorum și, eventual, chiar să dea votul Guvernului Orban, ca să-i vedem la treabă și pe fruntașii liberali.

Miza reală a moțiunii de cenzură

Miza reală a moțiunii pentru PNL și Iohannis a fost numirea comisarului european, ai celor trei șefi ai parchetelor (Parchet General, DNA, DIICOT) și organizarea alegerilor prezidențiale. Vorba unui clasic: Contează cine numără, nu cine votează. Nu știu în ce măsură Ursula von der Leyen va accepta o propunere venită din partea unui prim-ministru demis, câtă vreme există deja și un prim-ministru desemnat. Până când nu se va tranșa intern situația, s-ar putea să țină România pe hold. Iar dacă se prelungește criza din țară, consecințele vor fi nefaste, atât în plan intern, cât și extern pentru România."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel