Regionalizare: Sibiul este peste Brașov

colaj-sibiu-brasov
colaj-sibiu-brasov

Brașovul a fost desemnat drept capitală fiscală, chiar dacă veniturile colectate de la Sibiu la bugetul de stat sunt mai mari și chiar dacă impozitul pe venit pe cap de locuitor este cel mai mare din Regiunea Centru. În timp ce politicienii puterii susțin că e bine că la Sibiu va fi, în schimb, sediul Direcției Antifraudă, din Fiscul sibian ar putea fi dați afară aproximativ 70 de angajați.

”În anul 2012, încasările la bugetul general consolidat au plasat județul Sibiu pe locul 7 pe țară în privința veniturilor, cu încasări în valoare totală de 4,26 miliarde de lei. Procentual, încasările județului Sibiu reprezintă 31,2% din totalul veniturilor bugetului general consolidat înregistrate la nivelul regiunii. O situația aproape similară s-a înregistrat și în anul 2011”, a declarat Grigore Popescu, directorul executiv al Fiscului sibian. Comparativ, față de încasările de 4,26 mld. de lei ale Sibiului, Brașovul a realizat 3,51 mld. de lei (locul 8 pe țară), iar Mureșul – 2,7 mld. de lei. La Alba, încasările în 2012 au fost de 1,21 mld. de lei, scrie turnulsfatului.ro.

Că Sibiul are o putere economică peste cea a Brașovului o relevă, din punctul de vedere al lui Popescu, și faptul că impozitul pe venit pe locuitor plasează Sibiul pe locul 4 la nivel național cu 1.205,45 lei. Pe primul loc este Bucureștiul (4.377,73 lei), urmat de Ilfov (2.099,97 lei) și Cluj (1.264,64 lei). Brașovul ocupă locul șase la nivel național (1.025,13 lei/locuitor).

Cum se vede problema din punct de vedere politic

”Pe chestiunea reorganizării fiscale nu am avut decât o discuție prealabilă, la un moment dat, nu acum de curând, în care spuneam că dacă se va opta, Sibiul e pregătit să țină și una și alta. Acum că s-a optat să se împartă cu Brașovul, asta e probabil pentru echilibrare. Nu știu dacă e echitabil, asta știu specialiștii”, spune senatorul Nicolae Neagu (PNL).

”Având în vedere că Brașovul are o infrastructură administrativă bună, au luat partea de administrare regională, iar noi, datorită experienței – pentru că avem Aeroport, avem autostradă, avem oameni foarte bine pregătiți –am făcut lobby pentru ca structura Antifraudă să vină la Sibiu. Pentru Sibiu cred că este foarte bine”, a declarat deputatul liberal Mircea Cazan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel