EXCLUSIV  Regele Mihai, revenire în România. Bogdan Lefter, observație cheie despre cei care l-au interzis

regele-mihai-1997
regele-mihai-1997

Scriitorul Ion Bogdan Lefter și Tudor Vișan-Miu, președinte Organizația de Tineret-Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, au vorbit la interviurile DC News despre întoarcerea Regelui Mihai de la începutul anilor '90.

Scriitorul Bogdan Lefter a făcut o observație asupra momentului '90 când Regele Mihai a vrut să se întoarcă în țară, fiind însă împiedicat de cei care preluaseră puterea după Revoluția din decembrie 1989. Acesta a vorbit despre mentalitatea pe care cei care au preluat conducerea o aveau, argumentând prin reacția acestora împotriva Regelui.

”E foarte interesant momentul 1990-1991. Atunci, dorința firească a Regelui de a se întoarce în țara lui după ce regimul care l-a alungat s-a prăbușit și România se pretindea o țară liberă, lovindu-se de ostilitatea noii conduceri care în plus a scos de la naftalină vechile teme de propagandă anti-monarhică, de dinainte de abolirea monarhiei, și folosite și după aceea, adică ”Regele nu e patriot”, ”a fugit din țară”, am văzut chiar și un președinte mai recent al României spunând că a fost un trădător, că nu-și ”părăsește comandantul corabia”, de parcă o țară este un vapor. Unii cred că o țară se poate conduce ca un vapor. S-a mai spus că ar fi plecat cu trenul plin cu averi, cu mari colecții de picturi.

Toate aceste clișee sunt semnificative nu numai în sensul că atunci Ion Iliescu și cei din jurul lui s-au temut de popularitatea pe care Regele și-ar fi putut-o descoperi și cu toți am fi putut să constatăm că încă o mai avea în rândul populației românești. Nu o avea. Între timp uitarea, apariția unor noi generații neinformate nu aveau cum să contribuie la o popularitate reală. Astăzi, monarhia, figura Regelui Mihai sunt mult mai simpatizate în România în urma evenimentelor recente.

În schimb, e foarte semnificativă campania din '90-'91 pentru mentalitatea celor care au purtat-o. Faptul că Ion Iliescu și cei din jurul lui au recurs la aceste argumente și nu la argumente republicane raționale, pentru că se poate argumenta în favoarea unei monarhii constituționale sau în favoarea unei republici, cu argumente pro și contra, cu date politice, juridice, istorice. Nu, nu asemenea lucruri au scos la bătaie noua conducere a României postcomuniste ci vechile clișee de propagandă, ceea ce a constituit o mărturisire ingenuă a faptului că mentalitatea lor era de foști comuniști. Știm că era vorba la început de un eșalon secund, în cazul lui Ion Iliescu, acesta fusese și ministru la un moment dat în guvernul comunist”, a explicat Bogdan Lefter.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel