Regatul Unit: Noul preşedinte al Camerei Comunelor va fi ales pe 4 noiembrie

Noul preşedinte al Camerei Comunelor va fi ales pe 4 noiembrie, a anunţat vineri camera inferioară a parlamentului britanic, transmite agenţia EFE.

Actualul preşedinte, John Bercow, şi-a anunţat luni demisia din acest post începând cu 31 octombrie, data la care ar urma să devină efectiv Brexitul dacă nu va fi din nou amânat, sau înaintea acestei date dacă ar fi convocate alegerile anticipate dorite de premierul conservator Boris Johnson, dar respinse de Camera Comunelor.

Aceasta a anunţat că alegerea noului preşedinte ('speaker') va fi prezidată de către decanul de vârstă al camerei inferioare, Kenneth Clarke.

Candidaturile vor fi depuse pe 4 noiembrie între orele 09:30 şi 10:30, votul urmând să se desfăşoare în aceeaşi zi începând cu ora 14:30 (13:30 GMT). Se vor organiza voturi succesive până când un candidat va obţine cel puţin 50% din voturi.

Bercow a fost ales preşedinte al Camerei Comunelor în anul 2009 şi a fost astfel nevoit să demisioneze atunci din Partidul Conservator, pentru a se conforma exigenţei de neutralitate.

Considerat mai degrabă favorabil taberei anti-Brexit din Camera Comunelor, John Bercow a fost acuzat în ultimele luni de susţinătorii unei rupturi clare de UE din tabăra premierului Boris Johnson că a trecut adesea peste regulile parlamentare pentru a putea fi luate decizii în detrimentul acestora din urmă şi în favoarea adversarilor ieşirii din UE.

El a contribuit şi la trecerea prin parlament a legii care-l obligă pe premierul Boris Johnson să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, şeful guvernului nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord. Motiv pentru care mass-media britanică a speculat asupra posibilităţii ca Boris Johnson să încerce să blocheze alegerea sa ca membru al Camerei Comunelor în eventualitatea unor alegeri anticipate.

În anunţul privind demisia sa, John Bercow, în vârstă de 56 de ani, a spus că la începutul legislaturii a promis familiei sale că acesta va fi ultimul său mandat în parlament, unde a fost ales prima dată în anul 1997.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel