Reformă ANAF. Alex Coita: Una dintre marile vulnerabilități ale statului

Alex Coita
Alex Coita

În contextul demiterii lui Ionuț Mișa, Alex Coita este de părere că "acest început de an constituie o şansă extraordinară pentru o reformă din temelia ANAF", în acest moment, instițuți fiind "una dintre marile vulnerabilităţi ale statului român".

"Din punctul meu de vedere, ANAF este una dintre marile vulnerabilităţi ale statului român. E ca în mecanică. Dacă România este o maşină şi economia reală, firmele sunt cele care au tracţiunea principală. ANAF este cureaua aceea care distribuie tracţiunea şi la roţile din spate, reprezentate de stat, care trebuie să vină din urmă şi să se asigure că economia României circulă în anumiţi parametrii şi nu derapează. Este în regulă să funcţionezi numai pe baza punţii față, pe economia reală şi este normal. Însă ce faci dacă ai gheaţă pe jos? Cum ar putea fi anul acesta sau anul viitor. Acest lucru înseamnă o economie globală cu incertitudini legate de războaie comerciale între Trump şi China, de exemplu. Ai nevoie de un stat puternic care să aibă aceste venituri solide din colectarea taxelor şi impozitelor şi pe care să le poată folosi pentru a ne ghida şi a ne permite să nu derapăm.

Din punctul meu de vedere, acest început de an constituie o şansă extraordinară pentru o reformă din temelia ANAF, de la modalitatea de colectare a taxelor şi impozitelor, la relaţia cu contribuabilul. Aş vrea să vedem pus în practică accentul mai puţin pe pedepsirea celor care nu se conformează şi mai mult pe o mai mare colectare şi prevenţie, astfel încât să asigurăm o sustenabilitate a fluxului de bani, în economia statului, proveniţi din taxe şi impozite. Ianuarie e un moment bun, nu suntem într-o situație critică. România s-ar încadra în deficitul stabilit la nivel european. Ne aşteaptă nişte ani foarte importanţi şi e nevoie de implicarea maximă a ANAF pentru o mai bună colectare", a declarat Alex Coita în emisiunea "Esențial", de la Antena 3. 

Vezi și: Mihaela Triculescu, noul șef ANAF. Anunțul premierului Dăncilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel