Referendumul din Crimeea a corectat o eroare istorică, spune Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, s-a declarat luni în favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanți s-au pronunțat pentru alipirea acestui teritoriu la Federația Rusă, considerând că astfel s-a reparat o eroare istorică, consemnează agenția Interfax.

Peninsula strategică majoritar rusofonă, scăldată de apele Mării Negre, a fost cedată Ucrainei în anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hrușciov, pe când Rusia și Ucraina făceau parte din URSS.

"Dacă atunci Crimeea a fost încorporată Ucrainei în conformitate cu legile sovietice, adică după legile Partidului,  fără ca oamenii să fie întrebați, acum poporul a corectat acea eroare", este de părere Gorbaciov.

"Trebuie salutat acest lucru, nu să se impună sancțiuni", a continuat el, făcând referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul și au instituit sancțiuni împotriva unor oficiali ruși și ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeei.

"Pentru a impune sancțiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Și sancțiunile trebuie aprobate de ONU", a mai spus ultimul lider sovietic. În opinia părintelui perestroikăi, "voința exprimată de poporul din Crimeea și transformarea acesteia în entitate a Federației Ruse nu este un motiv" pentru aplicarea de sancțiuni.

De asemenea,  Gorbaciov atrage atenţia că, dacă nu se opreşte "escaladarea periculoasă" a crizei ucrainene, există riscul izbucnirii unui nou Război Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel