Referendum și europarlamentare. Chirieac, întrebarea care trebuia să fie pe buletinul de vot

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Sâmbătă, 27 Aprilie 2019începe oficial, campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, dată la care va avea loc și referendumul pe justiție decretat de președintele Klaus Iohannis.

Războiul electoral pentru alegerile europarlamentare de pe 26 Mai 2019 intră în linie dreaptă. Previziuni despre evenimentele politice la care trebuie să ne așteptăm în următoarea lună, despre ”războiul” politic ce va ține, cu siguranță,  prima pagină, vin de la analistul politic Bogdan Chirieac:

Va fi ”sufocat” în fașă acest război. Nu cred că PSD va avea o problemă, oricât de mică, să devină lider la europarlamentare, poate și pentru că liderii locali ai PSD sunt foarte conștienți că în cazul unei schimbări a acestui trend de democratizare, deschidere, îndreptare a abuzurilor, primii ridicați cu cătușele vor fi ei - pentru că PSD-ul este principalul partid atacat de partidul subteran. Eu cred că va avea un procent apropiat de cel din 2016. Al doilea partid - și aici este o diferență majoră - va fi USR-ul, care va devansa PNL-ul într-o manieră categorică. Liberalii riscau o catastrofă dacă n-ar fi fost Rareș Bogdan. Căci Rareș Bogdan, prin comunicarea pe care o face, prin agitația pe care o face - prin mediul virtual are mulți adepți - va micșora handicapul dintre PNL și USR, dar nu de o manieră încât să ajungă 'umăr la umăr'. Nu uitați că în zona asta, PNL - PDL din 2014 ajunge PNL - USR în 2016 la parlamentare, se duce undeva la 27-28%. Deci acesta este procentul pe care-l obține PNL alături de USR, acum. Probabil că USR-ul va ajunge la 20%, iar PNL-ul cu puțin peste 10%”, a explicat Bogdan Chirieac, la România TV.

Ce întrebare trebuie să fie la referendum

”PSD se va duce la cel puțin 40%, chiar dacă va fi acel referendum. Pentru că întrebările acelea nu vor reuși să miște poporul român, nu provoacă emoții, iar USR-ul este tipul de partid neo-marxist foarte agresiv și violent care nu este mișcat de astfel de întrebări puse după ureche. În 30 de ani nu s-a dat nicio ordonanță de amnistie și grațiere!” a remarcat Chireac.

Este penibil că domnul Iohannis face un referendum împotriva unui singur om: împotriva lui Liviu Dragnea, că despre asta-i vorba. Întrebarea, în opinia mea, care n-are treabă cu legea, cu constituția, nu vă luați după astea, chiar și referendumul este total inutil acum, deci întrebarea standard trebuia să fie: ”Sunteți de acord ca președintele republiciii să poată aresta prin decret prezidențial pe cine crede domnia sa, în cazul infracțiunilor de corupție?”. O astfel de întrebare i-ar mișca pe simpatizanții USR și prezența era mai mare”, a încheiat analistul Bogdan Chirieac.

Citește și:

Întrebare referendum: Ce i-au propus românii președintelui Iohannis. Concurs DCNews, lista propunerilor

Iohannis, referendum. Mituleţu-Buică, președinte AEP, precizări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel