Referendum Macedonia. Decizia care va marca viața tuturor cetățenilor

Referendum
Referendum

Macedonia organizează duminică un referendum în care cetățenii sunt chemați să se pronunțe în legătură cu aderarea țării lor la NATO și Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind noul nume al ţării ''Macedonia de Nord'.

Acest referendum va fi consultativ şi rezultatul său va trebui să fie validat de Parlament cu o majoritate de două treimi. Referendumul va fi urmărit îndeaproape la Bruxelles, la sediul NATO şi la cel al Comisiei Europene.

Acest referendum va schimba lucrurile dacă ne deschide uşa către Europa şi NATO, a explicat Olivera Argirovska, fostă asistentă medicală, în vârstă de 74 de ani, care s-a prezentat să voteze la o secţie din centrul oraşului Skopje.

Ţară săracă din Balcani care a plătit izolarea sa cu o criză economică persistentă, Macedonia intenţionează să se integreze în aceste organizaţii pentru a avea stabilitate şi prosperitate.

Autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră NATO şi UE, a refuzat iniţial să accepte numele ţării balcanice, apreciind că acesta implică pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti Macedonia.

Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele şi în Constituţie. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel