Referendum Iohannis. Adrian Năstase: Președintele vrea să experimenteze

Adrian Năstase notează că are impresia că președintele Iohannis vrea să experimenteze diferite texte ale Constituției. Fostul premier a făcut și o analiză a președintelui Iohannis care s-a referit la Unirea Principatelor folosind termenul de "Comemorare". 

"Am impresia că presedintele Iohannis răsfoieste, periodic, Constitutia si vrea să experimenteze diferitele texte la care se opreste. După ce a experimentat participarea la o sedintă a guvernului la care nu a fost invitat, ieri a lansat ideea unui referendum in legătură cu chestiunea gratierii (sau cam asa ceva). Problema este că in sistemul nostru constitutional, nu este prevăzut referendumul legislativ," își începe Adrian Năstase postarea pe blogul personal. 

Adrian Năstase face apoi analiză completă din punct de vedere legislativ a referendumului cerut de Iohannis. În final, fostul premier comentează și termenul de comemorare folosit de Iohannis pentru ziua de 24 ianuarie.

Comemorare sau aniversare?

"Acum, câteva cuvinte in legătură cu ANIVERSAREA Unirii Principatelor Române. Oare de ce a folosit presedintele termenul de COMEMORARE  pentru această sărbătoare? Oricum, textul de comparatie intre clasa politică de atunci si clasa politică de astăzi părea un fel de pastisă a articolelor politice ale lui Eminescu. Si nici nu  e intru-totul corectă comparatia respectivă.  Cei care au citit măcar o brosură despre acea perioadă, isi vor aminti, de exemplu, despre caimacamul Vogoride, despre arestări, destituiri, amenintări pentru falsificarea listelor care, in final au fost anulate in Moldova si apoi refăcute. Isi vor aduce aminte de „monstruoasa coalitie”… E adevărat, numărul celor care au determinat, in final, Unirea a fost mai mare si ei rămân cu adevarat in amintirea noastră: Cuza, Kogălniceanu, Negri, Alecsandri,  precum si C.A.Rossetti, fratii Golescu, Chr.Tell, G. Magheru si altii. Cărora ar trebui să le aducem omagiul nostru astăzi.

In legătura cu clasa politică de acum, trebuie totusi să amintim faptul că ea a făcut posibilă intrarea României in Uniunea Europeană, in NATO, a eliminat vizele de călătorie in străinătate si, de asemenea, a făcut posibilă chiar si acceptarea Sibiului drept capitală culturală europeană, decizie fără de care poate că steaua actualului presedinte ar fi strălucit mai putin…," a scris Adrian Năstase pe blogul său. 

*Notă: Lead-ul și intertitlul aparține redacției DCNews. 

Articolul complet AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel