Referendum întrebări. Toni Greblă, trei comentarii fulger după mutarea lui Iohannis

Toni Greblă
Toni Greblă

Toni Greblă, secretar general al Guvernului, fost judecător CCR, a făcut o serie de comentarii la Antena 3, după ce s-au aflat întrebările de la referendumul din mai 2019.

Toni Greblă a făcut o serie de precizări la Antena 3, în emisiunea „Esențial”, după ce, joi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a anunţat că șeful statului a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendum.

Potrivit anunţului făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, cele două întrebări pentru referendum sunt:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"

Greblă, prima reacție

„Vreau să fac trei comentarii. Prin decret, a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. (...) O a doua remarcă: inutilitatea referendumului. Prin întrebările puse, tinde la modificarea Constituției, astfel încât, dacă ar fi să mergem până la capăt, ar trebui să se organizeze un referendum acum, cu aceste întrebări, să se fi modificat Constituția în Parlament și să fie din nou supusă referendumului, pentru ca ea să intre în vigoare. (...) Am putea obține rezultate contradictorii. Un „da" acum și un „nu" la adoptarea Constituției, spre exemplu.

O a treia remarcă este legată de întrebările concrete. Aceeași Comisie de la Veneția a recomandat ca, în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau creează confuzie, o instanță independentă ar trebui să se pronunțe asupra acestora. (...) Eu nu știu cu cine s-a consultat, dar sunt convins că referendumul a avut numai rațiuni electorale. Să așteptăm 26 mai, să vedem cât de mult îi profită sau cetățenii vor considera că este un lucru inutil, costitor”, a spus Toni Greblă, joi, într-o intervenție telefonică la Antena 3. 

VEZI ȘI: Iohannis, întrebări referendum 2019. Bolcaș, mesaj exploziv. Ce face pe 26 mai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel