Referendum, întrebare și efecte. Alina Gorghiu: Să facem un exercițiu de imaginație

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a explicat, miercuri, la Antena 3, de ce referendumul propus de Klaus Iohannis nu produce efecte juridice directe.

Alina Gorghiu a declarat, miercuri, la emisiunea "100 de Minute", moderată de Alessandra Stoicescu, de la Antena 3, că rezultatul unui referendum nu schimbă nimic dacă nu este transpus într-o lege pe care să o voteze majoritatea parlamentară.

Citește și: Întrebare referendum 2019: Tudor Cârstoiu, propunere pentru Iohannis

"Un referendum consultativ cum este acesta, declanșat probabil pe data de 26 mai de președinetele României nu produce efecte juridice directe. Înseamnă faptul că un referendum care are o întrebare, care obține un răspuns într-o majoritate prevăzută de lege, nu produce de drept automat modificări legislative. Să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că întrebarea de la referendum este dacă sunteți de acord ca persoanele condamnate să nu poate să ocupe demnități publice în România. Și un procent de 25% răspunde Da, suntem de acord cu acest lucru, suficient pentru a putea fi validat referendumul. Acest lucru nu se transpune automat în legislație. Este nevoie de o majoritate parlamentară pe care Partidul Național Liberal, în acest moment, nu o are, dar speră că o avea cât de curând, o majoritate parlamentară care să dea legea care să acopere subiectul tranșat prin referendum. Adică e nevoie de o prevedere legislativă care să prevadă exact acest lucru", a declarat Alina Gorghiu.  

Citește și: Referendum justiție. Orban: Decizia luată de PNL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel