EXCLUSIV  REFERENDUM GRAȚIERE. Năstase: Nu se poate face

Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea acuzând politicienii PSD-ALDE că vor să dea lovitura de graţie statului de drept.

Adrian Năstase a spus pentru DC News că nu se poate face referendum în legătură cu o lege sau o ordonanță de urgență.

”În România nu există referendum legislativ, ca în Elveția. Iar în ceea ce privește principiul grațierii ar fi neconstituțional să faci un referendum în măsura în care grațierea este prevăzută în Constituție. Schimbările Codului Penal fac obiectul activității legislative. A fost modificată legislația astfel încât și aderarea la NATO sau UE și alte tratate - care cereau referendum - sunt adoptate acum cu două treimi în Parlament. Aceste chestiuni se găsesc în cartea pe care a coordonat-o Simona Tănăsescu, consilierul pe probleme juridice a lui Klaus Iohannis.

Trebuie văzut însă și ce a spus CCR atunci când Traian Băsescu a cerut referendum pentru numărul parlamentarilor, respectiv care este lista cu problemele de interes național care ar putea fi supuse referendumului.

Dacă președintele se opune prerogativei Parlamentului de a iniția o grațiere colectivă, putem ajunge să supunem la referendum și prerogativele președintelui de a face grațieri individuale. "Din câte îmi amintesc, Barosso i-a cerut lui Crin Antonescu, președinte interimar, prin lista celor '11 porunci', să nu dea grațieri individuale, probabil ca să evite grațierea mea", a mai zis Adrian Năstase pentru DC News.

[citeste si]


Decizia nr. 70, dată de CCR în 1999, împiedică referendumul propus de Iohannis

În 2006, Curtea Constituțională a decis că nu poate fi în niciun fel restrâns dreptul președintelui de a stabili care sunt problemele de interes național, așa cum era prevăzut în legea referedumului. Acest lucru nu înseamnă că președintele Klaus Iohannis poate bloca prin referendum grațierea colectivă sau modificările la Codul Penal, explică fostul premier Adrian Năstase.

”Decizia 70 din 1999 a CCR arată clar că președintele nu are drept de legiferare. Deci, nu poate iniția un referendum legislativ, prin care să anuleze o lege sau o ordonanță de urgență. Este dreptul președintelui să decidă ce este o problemă de interes național, dar referendumul se referă la principii. Ce să întrebe? Sunteți de acord cu principiul grațierii? Cetățenii s-au pronunțat, deja, când au votat Constituția, în care este trecut dreptul Parlamentului de a acorda grațieri colective și al președintelui de a acorda grațieri individuale. Articolul 2 din Constituție stabilește că poporul e suveran, iar suveranitatea se exercită prin Parlament și prin referendum. Nu poate fi folosită o formă de suveranitate pentru a o invalida pe cealaltă. Nu poți folosi referendumul pentru a lua dreptul Parlamentului de a modifica o lege”, a concluzionat Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel