Referendum Catalonia. Ponta: Europa judecă pe interese politice

Victor Ponta spune că singurul principiu care ghidează Europa în judecarea unor cazuri este cel politic, așa cum se întâmplă acum și în Catalonia. Fostul premier spune că aceleași probleme sunt judecate în mod diferit de Uniunea Europeană în funcție de interese. 

"Zilele acestea majoritatea reprezentantilor UE au criticat “referendumul” din Catalonia ( Romania s-a raliat acestei pozitii - foarte bine din punctul meu de vedere) .

Dar cred ca este o lectie importanta pe care Romania trebuie sa nu o uite : in critica demersului separatist din Spania se invoca “principiile” - din pacate, in Europa singurul principiu este cel al interesului politic !

De ce spun asta ? Iata cateva exemple in care “principiile” au fost exact invers aplicate :

1. Serbia si Kosovo - acolo Uniunea Europeana ( cu exceptia catorva tari printre care Romania si Spania) au sprijinit direct formarea unui nou stat prin secesiunea unei regiuni! Ce “principiu” s-a aplicat acolo?

2. Referendumul privind independenta Scotiei care a avut loc inainte de Brexit ( cand Marea Britanie era membru deplin al UE) a fost recunoscut si legitimat - mai ales pentru ca majoritatea ( cu doar 3 procente diferenta) a respins secesiunea / daca insa la referendum se vota pt independenta ce faceam? Sau daca acum, dupa Brexit, in Scotia se face alt referendum pt independenta si alipirea Scotiei la UE ce facem? Ce principiu aplicam?

3. Cipru a fost primita in UE inaintea Romaniei in 2004 / suntem in 2017 si perspectiva reunificarii celor doua state din insula pare mai indepartata decat niciodata- proncipiul?

4. Crimeea s-a desprins de Ucraina si alipit Rusiei printr-un referendum nerecunoscut de UE si de Romania - asta insa nu a impiedicat deloc Rusia sa detina acum facilitati militare moderne la 500 km de Bucuresti - si uite asa noi avem un motiv pertinent sa platim din banii romanilor 10 miliarde de dolari pentru armament

5. Slovacia si Cehia s-au format prin dezmembrarea Cehoslovaciei si sunt ambele membre cu drepturi depline ale UE.

Întrebările lui Ponta

Si acum vin la Romania - pentru ca eu sunt ProRomania / si ma intreb ce principiu s-ar aplica in urmatoarele ipoteze ( sigur - doar ipoteze) :

1. Daca totusi se va organiza in judetele Harghita , Covasna si Mures un referendum pentru “autonomia Tinutului Secuiesc”?

2. Daca vreodata s-ar organiza in Republica Moldova un Referendum pentru reunificarea cu Romania pe modelul Germaniei?

Eu cred ca este in interesul nostru national sa gandim strategic pe termen lung la aceste ipoteze ( si la altele asemanatoare) / si este obligatoriu sa intelegem ca singurul “principiu” care va fi aplicat tot timpul este cel al influentei, interesului si puterii politice - iar aici Romania nu sta deloc bine in aceasta perioada!

Nu trebuie sa va mai reamintesc ca Romania este “campioana” in Europa la standarde duble : Schengen, MCV ,Eurozona, etc! Ati inteles acum de ce sunt ingrijorat cand vad ce se intampla in Catalonia?" a scris Victor Ponta pe contul său de socializare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel