Rectificare buget. Bădălău: Este pozitivă. Toate ramurile economiei au înregistrat creşteri

Mihai Ciobanu / 06 aug 2019 / 19:43
Bădălău
Descriere foto: Bădălău

"Rectificarea bugetară a bugetului de stat este pozitivă și se respectă ținta de deficit prognozată la începutul anului. Este asigurată plată integrală a pensiilor și salariilor și se anticipează o creștere a PIB mai mare decât cea prognozată inițial. Au fost creșteri pe toate ramurile economiei. Se alocă mai mulți bani în principal la investiții locale, la autoritățile locale și pentru restituirea taxei auto", transmite Niculae Bădălău, ministrul Economiei.

"Toate ramurile economiei au înregistrat creșteri! Cele mai importante sunt următoarele:

- Construcții +6,6% (efectul creșterii salariului minim în construcții și diminuarea unor taxe pentru antreprenorii din acest domeniu);

- Servicii +5,7% (efectul scăderii TVA în turism și stimularea acestei ramuri cu voucherele de vacanța);

- Agricultură +3,0% (Acordarea la timp a subvențiilor, programele de susținere a agricultorilor, reabilitarea sistemului de irigații etc.).

- Au crescut investițiile în economie cu 3,9%.

- Au crescut exporturile cu 4,9% (în timp ce importurile au crescut cu 9,3% - acest lucru a afectat însă creșterea PIB cu doar 2,5 procente.

- Jumătate din creșterea economică se datorează următoarelor trei activități economice: comerț, transporturi, hoteluri și restaurante", punctează ministrul Economiei, Niculae Bădălău.