Recrutare război. Refuzul tinerilor de a lupta pentru România, considerat normal de psihologi și politicieni

Un sondaj realizat de site-ul DC News pe fondul dezbaterilor din ultima vreme despre recrutare în caz de război arată că majoritatea tinerilor români nu ar vrea să lupte pentru țară. Ce indică refuzul lor? Lipsa patriotismului? Lașitate? Dezbaterile de pe internet circumscriu cele două variante și multe altele. Liderul unui partid naționalist, un psiholog și un sociolog au oferit explicațiile lor pentru reticența tinerilor e a se înrola în armată într-un scenariu de război.

Rezultatele sondajului DC News le puteți consulta AICI


Psihologul Hanibal Dumitrașcu subliniază că rezultatul sondajelor precum cel realizat de site-ul DC News este un indicator îngrijorător al faptului că tinerii nu se identifică cu patria.

• E normal. Nu e lipsă de patriotism, e teamă pur și simplu. E vorba de viața ta. Ăsta poate să fie un indicator legat de coeziunea colectivității, de faptul că nu sunt idealuri comune, că oamenii nu se identifică cu patria. Asta ar trebui să ne îngrijoreze. Dar instinctul primar e ăsta: pentru ce să mă duc la război? Pentru nimic?

Bogdan Diaconu, liderul formațiunii naționaliste Partidul România Unită (PRU), a declarat pentru DC News că nu se poate vorbi despre o lipsă a patriotismului, ci de ostilitatea tinerilor față de clasa politică actuală.

• Nu este în niciun caz despre o lipsă de sentiment patriotic a acestor tineri. Este vorba de rezultatul celor 25 de ani, în care toate partidele care s-au perindat la conducerea României au contribuit în egală măsură la situația în care este țara. Probabil că tinerii nu ar vrea să-și riște viața pentru această clasă politică care a condus România acestor 25 de ani. 

Este un efect al altor trei crize care mistuie în profunzime societatea noastră: criza morală, criza identitară și criza demografică. Identitatea și sentimentele patriotice se construiesc în mare măsură prin educație, prin sentimentul că ai pentru ce lupta. Sentimentul generației tinere este că nu mai au o țară, că le-a fost luată și condusă doar în interesul unei clase politice profund corupte. 

Tinerii nu mai au acel sentiment de apartenență la națiune, la o țară pe care nu o stăpânesc ei și care este condusă de niște idivizi care urmăesc interese de gașcă

Sociologul Marius Pieleanu arată că, în eventualitatea unui război, tinerii vor fi nevoiți să lupte pentru țară, și că teama pe care o afișează în contextul actual este firească.

• Pieleanu: Există precedente. Și în Primul și în Al Doilea Război Mondial în primul rând au fost luați la oaste persoanele care veneau din zonele rurale, fii e țărani, și din păturile cele mai sărace ale populației. Mai apoi a fost înrolarea obligatorie, dar nici atunci, unii tineri care erau fii de bogați nu au fost luați și trimiși în linia întâi. E o reacție firească a tinerilor de a evita, în niciun caz nu trebuie pus pe seama lipsei de patriotism. Până la urmă, dacă se va pune problema, să știți că se vor înrola vrând sau nevrând, nimeni nu vrea să meargă la moarte în orb.

Nu are legătură. De altfel, și românii noștri care stau în Ucraina au refuzat foarte mulți să se înroleze sub steag ucrainean. Să îi acuzăm de lașitate? Apartenența lor e la teritoriul ăla, dar din punct de vedere identitar aparțin poporului român. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel