Recital de poezie Cora Botezatu

Recital de poezie Cora Botezatu
Recital de poezie Cora Botezatu

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 31 mai 2019, de la ora 19.00, la un recital de poezie semnat Cora Botezatu. Participă criticul Alex Ștefănescu și clasa de studenți la Actorie a profesorului Răzvan Popa.

Cora Botezatu a debutat în 2015 cu volumul de versuri „Colecționarul de sunete”, care conține 80 de poeme, dar și ilustrații ale artistului Petru Botezatu, fiind prefațat de criticul Alex Ștefănescu și publicat de Editura TracusArte.

Revista Luceafărul a fost cea dintâi care i-a publicat Corei Botezatu poemele în 1977/ Tot în acea perioadă poeta avea să câștige premii importante la diferite festivaluri de poezie. În 1979 se căsătorește cu pictorul Petru Botezatu, și, împreună, hotărăsc să se autoexileze pentru o vreme în taina picturii de biserici, alegând distanța față de Capitală, ulterior, extinzând exilul dincolo de Cortina de fier, refugiindu-se în Austria, de unde, în 1988 emigrează în Canada și apoi în SUA. În 2000 decid să revină în țară și în 2015 are loc debutul literar. Un an mai târziu, a apărut IMAGINARIA - o carte-album constituită din 50 de poeme, scrise după 50 de picturi ale artistului Petru Botezatu, înfățișând prin sincretismul celor două arte, poezia și pictura.

Cora Botezatu afirma la evenimentul de lansare a volumului „Imaginaria” că asamblarea picturilor din acest album a fost un act firesc de istorie a artei. „Scrierea poemelor este departe de a fi un gest mimetic. Acum că aceste poeme au fost create, ele par să se fi scris singure, firesc și organic. Nu pentru că imaginile ar fi impus vreo tălmăcire sau transpunere în cuvinte, ci pentru că eu am simțit că nu pot parcurge spațiul lor în alt fel decât derulând toată această poetică, devenind, pe măsură ce se înfiripa, adevăratul cod de descifrare a lumii încriptate din aceste lucrări. Scrierea acestor poeme a fost de fapt procesul meu de inițiere în arta atât de complexă și încifrată a artistului Petru Botezatu, devenind o descompunere în secvențe, metafore și simboluri, iar pe alocuri o anticameră a acestor picturi, un interior subtil de reculegere și procesare a multiplicității de sensuri picturale”.

„Cora Botezatu este un dar neașteptat făcut literaturii române. De cine? De America! O poetă supertalentată, care scrie în limba română mai bine decât multți poeți din România, s-a format în Statele Unite, unde și-a petrecut o mare parte din viață alături de soțul ei, celebrul pictor Petru Botezatu. Poemele ei ample, de o forță maiestuoasă, vor face valuri în viața literară românească. Ignorând vremurile lipsite de glorie pe care le trîim, Cora Botezatu nu este influențată de minimalismul, mizerabilismul și hiperrealismul la modă azi în România și se înscrie în tradiția marii poezii românești, cu sensibilitatea unui om al secolului XXI”, scria despre poetă criticul Alex. Ștefănescu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunță MNLR într-un comunicat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel