Reacții INTERNAȚIONALE la atacurile SUA în Siria

Atac SUA SIRIA
Atac SUA SIRIA

SUA au atacat, susținute de Marea Britanie și Franța, Siria, în noaptea de vineri spre sâmbătă. 

Reacția CANADEI

Canada aprobă decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a desfăşura atacuri asupra arsenalului chimic al Siriei, a afirmat sâmbătă premierul Justin Trudeau, potrivit AFP. 

Aflat la Lima, unde participă la Summitul Americilor, Justin Trudeau şi-a exprimat sprijinul pentru "decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a lua măsuri pentru a diminua capacitatea regimului (preşedintelui sirian Bashar al-Assad - n.r.) de a lansat atacuri cu arme chimice împotriva propriilor cetăţeni". 

"Canada condamnă cu cea mai mare fermitate folosirea de arme chimice în atacul comis săptămâna trecută în Ghouta de Est, în Siria", a adăugat Justin Trudeau într-un comunicat. 

"Continuăm să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a efectua anchete mai aprofundate privind folosirea de arme chimice în Siria. Cei vinovaţi de astfel de acte trebuie aduşi în faţa justiţiei", a mai spus el. 

MAREA BRITANIE, mesaj

Premierul britanic Theresa May a declarat sâmbătă că a autorizat forţele britanice să desfăşoare atacuri de precizie cu rachete de croazieră lansate din aer asupra Siriei pentru a diminua capacitatea Damascului de a produce arme chimice, spunând că nu a existat alternativă la acţiunea militară, relatează Reuters.

Patru avioane Tornado ale Forţele Aeriene Regale, dotate cu rachete Storm Shadow, au luat parte la un atac asupra unei unităţi militare în apropiere de Homs unde s-a considerat că regimul sirian avea depozitate arme chimice, a precizat Ministerul Apărării britanic.

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite şi Franţei în ceea ce Theresa May a descris ca un atac "limitat şi ţintit", după ce serviciile de informaţii au indicat că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este vinovat de atacul din urmă cu o săptămână de la Douma, în care s-ar fi folosit arme chimice.

[citeste si]

May a spus că atacul cu rachete a fost conceput pentru a minimaliza riscul oricăror victime civile şi nu a fost o încercare de a răsturna guvernul sirian.

"Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba de schimbarea regimului", a precizat May într-un comunicat.

Ea a adăugat că Marea Britanie şi aliaţii săi au încercat să folosească orice mijloace diplomatice pentru a opri utilizarea de arme chimice, însă au fost în permanenţă respinşi, invocând un veto al Rusiei din această săptămână în Consiliul de Securitate al ONU privind o investigaţie independentă asupra atacului de la Douma.

"Prin urmare, nu există o alternativă practică la folosirea forţei pentru a reduce şi a descuraja folosirea de arme chimice de către regimul sirian", a spus ea.

ISRAEL și TURCIA și-au exprimat sprijinul

Israelul a justificat atacurile occidentale afirmând că regimul sirian îşi continuă "acţiunile ucigaşe".

"Anul trecut, preşedintele american Donald Trump a spus că folosirea de arme chimice ar însemna încălcarea unei linii roşii. În această noapte, sub conducere americană, SUA, Franţa şi Marea Britanie au acţionat în consecinţă. Siria îşi continuă acţiunile sale ucigaşe", a spus un oficial israelian, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

La rândul său, Turcia, inamic declarat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, a considerat "corespunzătoare" atacurile asupra Siriei, conform Ministerului de Externe de la Ankara.

"Considerăm că operaţiunea desfăşurată de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva guvernului sirian a fost un răspuns corespunzător", a spus o sursă din cadrul Ministerului de Externe turc.

IRANUL condamnă ferm atacurile

De partea cealaltă, Iranul, principalul aliat regional al Damascului, a condamnat 'ferm' atacurile, atrăgând atenţia asupra "consecinţelor regionale".

"Statele Unite şi aliaţii lor, fără nicio probă şi chiar înainte ca Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să ia o poziţie, au desfăşurat această acţiune militară (...) împotriva Siriei şi sunt responsabile de consecinţele regionale ale acestei acţiuni aventuriste", a transmis Ministerul de Externe iranian, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Bahram Ghassemi, citat de site-ul Telegram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel