Răzvan Cuc, promisiune onorată: ”Dacă am zis că vin pe şantier, AȘA FAC”. De ce nu se deschide lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva

Mihai Ciobanu / 13 sep 2019 / 10:19
Razvan Cuc
Razvan Cuc

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, şi CNAIR au venit, în ultimele zile, cu o serie de noi informaţii despre situaţia lotului 3 al autostrăzii Lugoj - Deva şi despre motivele pentru care acest tronson nou de autostradă nu se deschide circulaţiei rutiere. 

Aflat, de mai multe zile, pe teren, acolo unde verifică stadiul lucrărilor de infrastructură din ţară, Răzvan Cuc a oferit şi o serie de informaţii despre situaţia lotului 3 al autostrăzii Lugoj - Deva. Totodată, ministrul Cuc a anunţat şi care este stadiul de execuţie şi al altor tronsoane de autostradă, cum ar fi Biharia - Borş, acolo unde ministrul a făcut o vizită nocturnă.

"Vizitele pe șantierele proiectelor de infrastructură vor continua. Astăzi o să revin pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș - Turda. Antreprenorii trebuie să știe că stau mereu cu “ochii pe ei” mai ales de la fața locului", a scris Răzvan Cuc pe Facebook.

Anterior, ministrul a postat imagini de pe un alt şantier al autostrăzii Sebeş - Turda. "CONSTRUCTORII TREBUIE SĂ ȘTIE CĂ DACĂ AM ZIS CĂ VIN PERIODIC PE ȘANTIER, AȘA FAC!!! Se lucrează intens pe șantierele Autostrăzii SEBEȘ - TURDA. Cum am promis tuturor, astăzi am revenit pe Loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș - Turda unde constructorii sunt mobilizați, și așa și trebuie să fie, cu sau fără prezența mea pe șantier", a scris Răzvan Cuc pe pagina sa de Facebook.

 

Ce a declarat Răzvan Cuc

 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, joi, că pe lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva sunt "probleme grave", menţionând că sunt fisuri la kilometrul 57, şi că ar fi un "gest de inconştienţă" să îl deschidă traficului şi apoi "să o ia la vale", aşa cum s-a întâmplat în 2014 pe Autostrada Sibiu-Orăştie.

"Nu pot să deschid un lot de autostradă, cum a fost deschis în 2014 Sibiu-Orăştie, şi să avem o cedare, să o ia autostrada la vale. Ar fi un gest de inconştienţă. (...). Lotul de autostradă va fi deschis dacă o nouă expertiză, am cerut o expertiză în două săptămâni, dacă expertiza ne dă soluţia că putem da în trafic - pentru că acea fisură a apărut exact în paralel cu descărcarea Holdea, dacă putem da în trafic fără ca fisura să se extindă înspre lotul 4, atunci vom da în trafic. Vedem exact direcţia, cum se va deplasa această fisură, în funcţie de asta stabilim şi când dăm drumul la trafic. Nu facem spectacol doar să dăm drumul la autostradă ca să o ia la vale", a declarat ministrul Transporturilor, prezent în inspecţie pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda. 

"CNAIR a executat garanția de bună-execuție, pe care constructorul a depus-o atunci când a licitat lucrarea. Pot spune că există bani în situația în care CNAIR va face reparații la acest obiectiv și nu le va face din banii românilor", a subliniat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

 

Ce spune CNAIR

 

O fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime a apărut pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, la km 57+100, fiind vorba despre o problemă de terasament, care nu va putea fi rezolvată până la finele lunii septembrie, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii CNAIR, care au precizat că a fost executată garanţia depusă de constructor.

Aceasta a subliniat că doar o parte din reparaţii sunt acoperite de această garanţie şi, abia după ce se termină expertiza o să se vadă cât de ample sunt problemele şi cât vor costa reparaţiile. "Expertiza trebuie făcută cu terţi pentru că, dacă o facem noi, o să fim acuzaţi că suntem părtinitori. Deci, un alt contract", au menţionat reprezentanţii companiei.

 

Ce a făcut constructorul

 

CNAIR a reziliat la finalul lunii august contractul lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva. Într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva va fi preluat de CNAIR care va face în regie proprie lucrările ce mai trebuiau executate de constructorul spaniol, astfel încât traficul să fie deschis.

În replică, constructorul spaniol al lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva anunţă declanşarea unui conflict diplomatic din cauza rezilierii contractului de către autorităţile române de resort, urmând ca ambasadorul României în Spania să fie chemat la discuţii, a declarat Fernando Lana Hernandez, director Construcţii Internaţionale, Aldesa Construccion, la Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor.