Război Siria. Ultima mutare a armatei americane

Mircea F. Cristian / 11 ian 2019 / 07:25
Război Siria. Ultima mutare a armatei americane
Război Siria. Ultima mutare a armatei americane

Armata americană a început retragerea echipamentelor din Siria.

Forţele armate ale SUA au început retragerea echipamentelor din Siria, a confirmat joi un responsabil din cadrul Departamentului Apărării, citat de AFP. 'Din motive de securitate, nu voi da deocamdată mai multe detalii', a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Informaţia a fost difuzată iniţial de CNN. Calendarul retragerii trupelor americane din Siria nu este încă definitivat, menţionează France Presse. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promis în decembrie că vor fi aduşi imediat acasă toţi cei 2000 de militari aflaţi în prezent pe teritoriul sirian. Ulterior, Washingtonul a transmis mai multe mesaje prin care a arătat că retragerea nu se va face în grabă. Unele din condiţiile anunţate - înfrângerea definitivă a Statului Islamic şi asigurarea protecţiei combatanţilor kurzi care au luptat împotriva jihadiştilor - nu sunt asigurate, potrivit agenţiei de presă citate.

Citește și: Negocieri SUA-China. Acordul care ar putea schimba regulile

John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a afirmat duminica trecută, la Ierusalim, că procesul trebuie să asigure apărarea Israelului şi a altor aliaţi ai Statelor Unite din regiune. Joi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a evitat să dea detalii despre calendarul repatrierii trupelor; el a declarat doar că 'preşedintele Trump a luat decizia de a rechema militarii, o vom face'.

Citește și: Trump, discuții urgente cu Macron. Ce se întâmplă