Război Siria. SUA, asigurări către Israel după retragere

Retragerea trupelor americane din Siria se va face într-un mod care să protejeze capacităţile de apărare ale Israelului şi ale altor aliaţi, a declarat duminică John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, transmite dpa.

"Vom discuta decizia preşedintelui (Trump) de retragere (a trupelor americane), însă acest lucru se va face într-un mod care să asigure că (Statul Islamic) este învins şi nu poate să revină şi să devină din nou o ameninţare, şi fiind siguri că apărarea Israelului şi a altor prieteni din regiune este asigurată pe deplin şi având grijă de cei care au luptat cu noi împotriva SI şi a altor grupuri teroriste", a declarat John Bolton în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim.

Oficialul american a afirmat de asemenea că Donald Trump sprijină "cu mândrie şi ferm" dreptul Israelului de a se apăra, acesta fiind "cea mai importantă dovadă a suveranităţii".

Poziția lui Netanyahu

La rândul său, Netanyahu a afirmat că va vizita cu Bolton luni Platoul Golan, aflat la frontiera de nord-est cu Siria, subliniind că acesta este "extraordinar de important pentru securitatea noastră".

"Cred că atunci când veţi fi acolo, veţi înţelege perfect de ce nu vom părăsi niciodată Platoul Golan şi de ce este important ca toate ţările să recunoască suveranitatea Israelului asupra acestei zone", a mai spus Netanyahu.

La 19 decembrie, Trump a anunţat retragerea celor circa 2.000 de militari americani desfăşuraţi actualmente în nordul Siriei, în cea mai mare parte forţe speciale care iau parte la combaterea Statului Islamic şi la pregătirea forţelor locale în zonele recucerite de la jihadişti. La scurt timp, secretarul american al apărării, Jim Mattis, a anunţat că va demisiona la finalul lunii februarie, recunoscând o serie de divergenţe cu Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel