Război în interiorul NATO?

 

Puțini români au aflat că, de câteva zile, s-a introdus o nouă prevedere pentru pasagerii avioanelor ce zboară către Statele Unite: dacă telefoanele mobile, laptopurile sau tabletele au bateria descărcată în timpul controlului de securitate, aparatele vor fi confiscate, la fel cum sunt confiscate, astăzi, lichidele din bagajele de mână.


Deocamdată, prevederea este aplicată de Franța și Germania, dar ea se va extinde, cu siguranță în toată Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, va trebui să verificați de acum încolo dacă aveți iPad-ul, laptopul și telefonul încărcat când mergeți la aeroport. Noua prevedere de securitate pornește de la serviciile de informații americane, care anticipează iminența unui atac terorist în Europa. Cooperarea intelligence între țările NATO este esențială.

Întreaga situație internațională nu a mai fost atât de tensionată de la prăbușirea comunismului și atacurile de la 11 septembrie. Rusia lui Putin a invadat o țară europeană, Ucraina – așa cum era ea, un stat artificial creat de Stalin și Hrușciov. Republica Moldova suferă sancțiuni economice din partea Rusiei. În Siria, avem un război de mai bine de doi ani. În teritoriile palestiniene, a început războiul de-a binelea, iar Israelul a fost nevoit să convoace 40.000 de rezerviști.
În plan economic, criza nu s-a terminat, ea a fost doar sufocată temporar de miile de miliarde de dolari și euro tipăriți în tiparnițe, fără corespondență în economia reală.
În aceste condiții, când Occidentul ar trebui să fie mai unit ca oricând, șeful CIA de la Berlin este expulzat, în urma unei noi afaceri de spionaj. De asemenea, există suspecți de spionaj și în Franța și Marea Britanie. Toate aceste state sunt vechi membre NATO. Au contribuit împreună la învingerea comunismului. Au contribuit la extinderea civilizației occidentale în estul Europei cotropit de sovietici. Constatăm în acest moment că faimosul Intelligence NATO e subminat din interior de acțiuni de spionaj. Neobișnuit în lumea secretelor este că Berlinul a ales să facă publică expulzarea și nu discret, așa cum s-a mai întâmplat uneori în deceniile precedente. Practic, a dorit să dea un semnal public puternic în legătură cu cazul respectiv. În același timp, președintele Putin are întâlniri cu lideri europeni și achită contracte de miliarde de euro pentru armament occidental, în ciuda sutelor de morți și răniți înregistrați până acum în Ucraina.
După vizita din 1997 a lui Bill Clinton la București, România a ales corect parteneriatul strategic cu SUA. După invitarea României în NATO în 2002, la Praga, lucrurile au avansat semnificativ. Astăzi, practic, Serviciile secrete românești sau Parchetele centrale sunt antrenate și colaborează perfect cu omologii americani. În același timp, România este o țară europeană. Relațiile noastre comerciale sunt cu Germania, cu Franța, cu Italia. O ruptură în interiorul NATO va crea noi centre de putere și poate transforma România, ca și alte state din Est, precum Polonia - răvășită de recentul scandal Sikorski - într-un teren de confruntare, nu doar între Rusia și Occident, fapt pentru care structurile românești sunt pregătite, dar și între Occident și Occident. Și așa sfârșitul epocii Băsescu este de-a dreptul sângeros.
Și așa sunt așteptate diverse provocări din partea Moscovei. A impinge acum pe unul și pe altul în afara jocului politic sau economic, pe motiv de pro-americanism sau pro-germanism, este ultimul lucru de care am mai avea nevoie în aceste vremuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel