Război Afganistan. Italia, decizie de ultimă oră

Italia studiază în prezent posibilitatea retragerii, în termen de un an, a contingentului său desfăşurat în Afganistan, transmite marţi Reuters, citând o sursă de rang înalt din Ministerul Apărării, în contextul informaţiilor că SUA şi-ar putea reduce prezenţa militară pe teritoriul afgan.

Ministrul apărării, Elisabetta Trenta, a cerut conducerii armatei să înceapă elaborarea planului în vederea unei retrageri totale a contingentului italian din Afganistan, a declarat sursa unui grup de jurnalişti.

'Calendarul ar putea fi de 12 luni', a afirmat responsabilul.

Italia are o prezenţă militară de peste 15 ani în Afganistan şi, potrivit Ministerului Apărării, este angajată în prezent să contribuie cu 900 de militari în cadrul misiunii NATO.

De la instalarea în funcţie în iunie 2028, guvernul de coaliţie de la Roma a declarat că examinează posibilitatea reducerii prezenţei militare a Italiei în Afganistan, dar informaţia că Ministerul Apărării ar fi ordonat elaborarea planurilor pentru o retragere totală i-a luat prin suprindere pe unii membri ai cabinetului.

'Am auzit despre aceasta de-abia astăzi... (Elisabetta Trenta) nu a discutat cu mine despre acest lucru', le-a declarat ministrul de externe Enzo Moavero Milanesi reporterilor, în cursul unei vizite în Israel.

Italia dorește pacea în Afganistan

Trenta este membru al Mişcării 5 Stele (populist, anti-sistem), care pune de multă vreme sub semnul întrebării necesitatea misiunii italiene în Afganistan.

Potrivit unei surse din cadrul Ligii (extremă dreapta), partenerul de coaliţiei al M5S, Italia este angajată să aducă pacea şi stabilitatea în Afganistan.

'Nu a fost luată o decizie în prezent, (se face) doar o evaluare de către ministerul competent', a afirmat sursa.

Responsabili americani au declarat luna trecută pentru Reuters că preşedintele Donald Trump a emis ordine verbale pentru planificarea retragerii a aproximativ jumătate din cei 14.000 de militari americani desfăşuraţi în Afganistan. Responsabilii au indicat însă că preşedintele ar putea reveni asupra ordinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel