Raport. Ce surse au fost plătite de Adamescu în România

Ziariștii britanici au oferit detalii privind acțiunile de spionaj comandate de Alexander Adamescu în vederea obținerii de probe pentru a dovedi că dosarul său de corupție este unul motivat politic. 

„Un fost șef al MI6 și un fost coleg de liberal democrat au folosit ofițeri de informații pensionați pentru a aduna informații "sensibile" din surse secrete din guvernul român pentru a ajuta un om de afaceri bogat care se confruntă cu acuzații de corupție, potrivit documentelor văzute de Observer", scrie The Guardian.

Compania de informații private a lui Sir John Scarlett, SC Strategy (SCS), pe care o deține împreună cu Lordul Carlile, a dezvăluit într-un raport elaborat pentru avocații omului de afaceri că a obținut informații dintr-o serie de "surse confidențiale" bine plasate în România probleme delicate, inclusiv negocierile diplomatice și activitățile procurorilor anti-corupție.


Surse plătite


"Raportul din 2016 sugerează că operatorii SCS s-au bucurat de un acces remarcabil la București și surse plătite care aveau . O singură sursă este descrisă ca un în biroul președintelui. SCS a preluat activitatea de informații pentru Alexander Adamescu, un magnat al mass-media și care conduce una dintre cele mai bogate familii ale României", scrie The Guardian.
Avocații lui Adamescu au depus raportul de 36 de pagini ca dovezi ale experților în procedurile de extrădare care au avut loc la Londra în 2017. "Raportul a susținut pretențiile omului de afaceri că procuratura română este motivată politic", mai arată publicația britanică.
"Documentul oferă o privire rară asupra lumii inteligenței private și pune în lumină activitățile a doi dintre foștii funcționari publici și a unei companii britanice discrete și bine conectate. SCS a investigat un caz în care clientul afirmă că a fost supus procedurilor nedrepte în afara statului de drept", mai spun jurnaliștii.


Degeaba


Cu toate acestea, judecătorul din cazul de extrădare al lui Adamescu a refuzat să admită raportul lui SCS, preocupându-se de "lipsa de informații cu privire la identitatea agenților români anonimi, dar de încredere" și a circumstanțelor în care operatorii SCS au colectat informațiile.
"Raportul ilustrează modul în care cazurile anti-corupție de înaltă calitate din România - o problemă politică majoră în statul membru UE - au generat oportunități de afaceri pentru anchetatori privați și consultanți externi", menționează The Guardian.

O secțiune-cheie a raportului SCS, intitulat "Produsul anchetelor sensibile", descrie o serie de afirmații extraordinare cu privire la comportamentul DNA și al serviciului intern de informații al României în legătură cu ancheta Adamescu.
„Acuzațiile, care includ acuzații falsificate și martori șantajați, sunt atribuite unor surse apropiate DNA-ului, inclusiv un din cazul Adamescu", mai arată The Guardian.


Scurgeri de informații


Citând numeroase surse bine poziționate, secțiunea include și o relatare a unei întâlniri de securitate națională din cadrul cabinetului prim-ministrului în 2013 și detalii din negocierile diplomatice dintre înalții oficiali români și germani în 2015.
„SCS susține concluzia că acuzațiile DNA ale lui Adamescu și ale tatălui său ", mai arată jurnaliștii britanici.
The Guardian notează și faptul că "autoritățile judiciare din România au respins informațiile atribuite surselor SCS și au formulat obiecții cu privire la admisibilitatea raportului în procedurile de extrădare, exprimându-și îngrijorarea față de dependența sa de surse anonime despre care se spune că au furnizat informații în "circumstanțe necunoscute intermediarilor nemenționați".


Se tem pentru viața lor


Lordul Carlile a declarat instanței că "anonimatul era necesar deoarece sursele ei se temeau de represalii în cazul în care identitatea lor ar fi dezvăluită, iar trei spun că se tem de viața lor. În raportul pentru Adamescu, SCS oferă o imagine mai clară a expertizei companiei în informații străine și alte referitoare la companii și guverne. Compania se mândrește că are, inclusiv", mai arată jurnaliștii britanici.


Portofoliul firmei de spionaj


"Carlile și Scarlett, prieteni de-a lungul vieții de la frecventarea școlii private de elită Epsom College - au format SCS în 2012. Scarlett s-a retras în calitate de șef al MI6 în 2009, după o carieră de 38 de ani în serviciul britanic de informații.
Unicul client al SCS este guvernul din Qatar, dar dosarele arată că firma a lucrat pentru doi oameni de afaceri ruși de mare viziune din Londra, inclusiv oligarhul și fostul ministru al Kremlinului, Vladimir Chernukhin, în legătură cu o dispută care implică oligarhul Oleg Deripaska. Anul trecut, Scarlet și Carlile au format o nouă companie, Manet Solutions, în special pentru a oferi consultanță în cazuri de extrădare", mai arată The Guardian.

Vezi și: Soția lui Alexander Adamescu susține că s-a încercat răpirea sa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel