Raed Arafat, după un comunicat DSU: Au fost multe jigniri la adresa noastră

Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat a adus o serie de precizări, în contextul unor interpretări cu privire la un comunicat remis.

”Ieri dimineață, un medic psihiatru a scris un articol pe facebook care a stârnit o reacție în rândul oamenilor care au fost în Piața Victoriei în 10 August. În articolul respectiv medicul a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanțele lacrimogene și riscurile pe termen mediu și lung. În urma postării pe rețelele de socializare și a mai multor informații și interpretări care au indus o stare de îngrijorare în rândul populației determinând pe unii să se prezinte la unitățile de primiri urgențe fără să aibă simptome sau probleme specifice, am emis la nivelul DSU un comunicat a cărui recomandare principală este ca în cazul în care nu sunt simptome sau probleme reale oamenii nu trebuie să se adreseze unităților de primiri urgențe pentru control de rutină.

Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate și să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează ca pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferența de 5 zile având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri 15 August când numărul persoanelor care veneau pentru consutl a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele.

Din păcate intenția de a liniști populația care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piața Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane că o diversiune și o dezinformare din partea noastră.

Interpretarea și mai absurdă este că ținem partea Jandarmeriei importriva populației sau că am executat ordine politice și că acest comnuicat este unul politic.

Dacă cineva s-a simțit lezat de acest comunicat, pe care îl consider pur tehnic, îmi cer scuzele. Pe de altă parte, știință este una pentru toți ea neputând fi aplicată diferențiat după dorințele unora sau altora. Înainte să publicăm acest comnuicat ne-am consutlat cu fabricanții pe de o parte că să ne asigurăm de natură substanței care a fost utilizată și să nu ne bazăm numai pe informațiile interne. Totodată, pe lângă documentarea și datele obținute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialiștii renumiți în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am întrebat de studiile recente și de părerea lor despre efectele de lungă durata a expunerii la substanțele respective și anume la substanță CS precum și despre necesitatea unor controale dacă persoanele sunt asimptomatice iar răspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris în comnuicatul DSU.

Comentarii și jigniri

După publicare pe site-ul DSU au fost multe comentarii și jigniri la adresa noastră însă conținutul comunicatului rămâne, din punct de vedere medical, unul valid și anume dacă nu aveți simptome sau probleme care să va îngrijoreze nu trebuie să va prezentați la UPU pentru un consult de rutină pentru că acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum să decidă științific că ați fost expuși la substanțele respective consultându-va la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declarația pacientului.

Persoanele asistate de echipele SMURD în noaptea respectivă au fost documentate, numărul ridicându-se la peste 450. Din acest număr aproximativ 290 au avut simptome acute de expunere la substanțele lacrimogene iar 70 au fost transferați la spitale din care 9 au rămas internați pentru diferite probleme.

Ca persoană, dar și că instituție, avem obligația de a păstra echidistantă și neutralitatea pentru a putea duce la îndeplinire misiunea noastră corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia când executăm misunile în domeniul situațiilor de urgență, singurul scop fiind interesul ceteanului pe care îl servim. Nu poate nimeni să ne impună adoptarea unei poziții dacă această poziție nu este în favoarea cetățeanului simplu iar când comnuicam facem acest lucru cu scopul de a informa corect populația indiferent cum este interpretată comnuicarea noastră de către unii sau alții.

Am considerat necesară această clarificare după ce am văzut comentariile la comunicatul emis ieri”, a scris Raed Arafat joi dimineață pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel