Raed Arafat, apel public: Îi rugăm să înțeleagă

Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat a făcut un apel important care trebuie să ajungă la toți românii care suferă de gripă sau viroză respiratorie.

Raed Arafat a declarat luni, la emisiunea Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor, de la Antena 3, că numărul mare de persoane care prezintă simptome asimilate gripei sau răcelii se reflectă și în cantitatea de apeluri la 112. Secretarul de stat a făcut un apel public extrem de important. 

"Presiunea pe sistemul de urgență este începută deja, chiar dacă nu declarăm epidemia, numărul mare de cauze a pus o presiune asupra sectorului de urgență. Presiunea începe prin apelurile la 112, solicitarea consulturilor prin serviciile de ambulanță și aici apelul nostru către populație este în primul rând să meargă medicul de familie. Dacă totuși apelează la sistemul 112 din motive că nu găsesc medicul de familie, nu au ajuns sau sunt probleme și consideră că trebuie să vină medicul de la ambulanță, să înțeleagă că pentru aceste cazuri există totuși un timp. Adică nu poți să rezolvi toate aceste cazuri în cinci minute. Există un număr de ambulanțe care merg la aceste cazuri, noi folosim aici și sectorul privat pe partea de consultații, și atunci le asigurăm, dar este un timp de așteptare. La primiri urgențe, ei se pot prezenta dacă nu au găsit altă soluție, adică medic de familie, ambulatoriu și atunci se duc la Unitatea de Primiri Urgențe, acolo trebuie să înțeleagă că există un timp de așteptare. Rămâne prioritatea pentru cazurile critice, gen accidente, infarcte, persoane inconștiente, persoane cu afecțiuni grave, iar pentru partea cu viroze, gripe care nu sunt grave există un timp de așteptare și îi rugăm să înțeleagă și să nu preseze personalul de la unitatea de primiri urgențe ca să treacă peste rând", a declarat Raed Arafat.

Exagerarea simptomatologiei, în dezavantajul cetățenilor

"Și mai ales la apelurile telefonice care le fac la 112, să se exprime corect. Dacă cineva sună și dă o informație greșită exagerând simptomele, este posibil să se trezească cu un echipaj de prim ajutor de la pompieri, care are rolul să efectueze manevre de salvare, dar nu poate să scrie o rețetă, sau să îl vadă, să îl consulte ca un medic de familie sau ca un medic care este de la serviciul de ambulanță", a mai spus Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel