NATO, moarte cerebrală. Radu Tudor i-a scris lui Emmanuel Macron. Scrisoare devastatoare

Macron
Macron

Radu Tudor a scris o scrisoare în limba franceză către Emmanuel Macron după ce președintele Franței a zis că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Iată ce a scris Radu Tudor:

”Am fost surprins de interviul acordat de președintele francez Emmanuel Macron pentru săptămânalul The Economist, inclusiv declarațiile sale despre NATO. Aceste afirmații nu sunt în spiritul care a dus Franța Republicană la victorie în Primul Război Mondial. Este o față contorsionată a unei Europe care nu are nicio legătură cu valorile europene. Și, din păcate, președintele francez depune un efort pentru a-i ajuta pe cei care nu vor ca Franța să animeze națiunile Europei, să urmărească idealurile iluminării. 

În ajunul celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului Berlinului mă tem că declarațiile președintelui Macron exprimă pe deplin obiectivele celor care construiesc ziduri astăzi. Nu știu (deși pot bănui că vrea să facă o „construcție" cu Rusia lui Vladimir Putin) dacă știe câți prieteni și simpatizanți pierde în Europa. A început deja să facă acest lucru cu veto-ul său la începutul negocierilor de aderare la UE din Albania și Macedonia de Nord.

Emmanuel Macron a început anul acesta, în luna august, să discute mai îndeaproape cu Vladimir Putin. El este preocupat de ”anxietățile” de securitate ale Kremlinului. Nimic mai fals.

El continuă să spună că NATO nu a reușit să „actualizeze" de îndată sarcinile ce îi reveneau odată ce Pactul de la Varșovia a dispărut. Acesta este un mod diferit de a exprima ceea ce a spus președintele SUA în 2016: „NATO este învechit".

În cazul în care Macron nu dorește să asculte opinia experților francezi (contrar ceea ce spune legenda rusă, experții francezi  știu ce reprezintă NATO), aș dori să-i spun că NATO și-a revizuit conceptul strategic de mai multe ori după 1989. Prima dată în 1991 la Summit-ul de la Roma, apoi după 1999 și în 2010.

Dar mă tem că nu-i pasă de opinia experților săi; se teme că vestele galbene vor ieși din nou pe străzi și vrea să găsească calea cea mai scurtă pentru a preveni acest scenariu. Nimic mai greșit. Acest mod de a acționa va fi rețeta sigură pentru împlinirea visului celor care nu sunt prieteni sinceri. Mi se pare că președintele francez nu ține la memoria strămoșilor săi și la înălțimea timpului său.

Urmărind această cale, Emmanuel Macron încearcă să atingă mai multe obiective ale inamicilor Europei puternice, adică:

• Slăbirea în continuare a relației franco-germane, modelul de reconciliere care servește în continuare ca exemplu de urmat în ultimele decenii pentru multe națiuni.

• Înmulțirea vocilor care solicită abandonarea acordurilor de securitate în Europa și eliminarea relației SUA cu Europa.

• Introducerea ideii că acțiunile Turciei ”jenează” NATO, subliniind că nu mai apreciază această instituție. Aceste lucruri arată că președintelui francez îi lipsesc competențele de bază de politică externă a postului pe care l-a câștigat.

Ultimii 30 de ani am trăit în fiecare zi cu sentimentul că sunt norocos să trăiesc un moment astral al istoriei. Astăzi îmi dau seama că am avut dreptate, chiar dacă această aniversare nu este atât de fericită încât mi-am dorit”.

Textul original, în limba franceză, poate fi găsit pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel