Radu Oprea a semnat acordurile de comerț și investiții cu Vietnamul, în numele UE

Radu Oprea
Radu Oprea

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat astăzi, în numele Uniunii Europene, Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (API) între UE și Vietnam. Ceremonia a avut loc la Hanoi, capitala Vietnamului.

Radu Oprea a participat la ceremonie în calitate de președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerț, alături de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț. În numele Vietnamului au semnat Tran Tuan Anh, ministrul Industriei și Comerțului, și Nguyen Chi Dung, ministrul Planificării și Investitiilor.

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici. Aceste acorduri aduc avantaje și oportunități foarte mari pentru consumatorii, angajații și companiile din UE și din Vietnam”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

ACL este unul dintre cele mai ambițioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare și are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Taxe vamalela eliminate în proporție de 71%

 

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani. Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce API va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam.

Acordul de comerț liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generație” care conține prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii (precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor) și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității.

Negocierile dintre cele două părți au debutat în iunie 2012 și au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE și Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL și API. Pe data de 25 iunie 2019, Consiliul UE a adoptat decizia de semnare a două acorduri.

Președinția României a depus eforturi consistente astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârșitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel