Radu Călin Cristea, despre elitele regimului Băsescu: Știu foarte multe

Împăratul cu șapcă - Regimul Băsescu și elitele sale, cele o mie de pagini reunite în două volume de către Radu Călin Cristea, au fost lansate, joi la Târgul Gaudeamus de la Romexpo. Într-o scurtă prezentare, autorul face o radiografie a intelectualității care au fost alături de Traian Băsescu.

”Cartea este o carte puternică, este o carte ca un pachebot care acostează într-un port destul de mititel. Este tasată de foarte multă documentație strânsă cu migală pentru a cărei veridicitate bag mâna în foc", a declarat Radu Călin Cristea, joi, la lansarea celor două volume la Editura Rao de la Gaudeamus.

”Totul a fost făcut la meserie, cum spunem, cu știri verificate din mai multe surse, în cazul în care neexistând a doua sursă precizând acest lucru și  folosindu-mă toto timpul de ghilimele. Cred că se cuvenea să se ridice vălul de pe o față necunoscută și profund malignă a regimului Traian Băsescu despre care eu acum știu foarte multe și știam cam cinci la sută din ceea ce știu acum atunci când m-am apucat să scrie această carte.

(w670)

E vorba de o guvernare de tip autoritarist, un lider politic care și-a intrat imediat în postura de salvator al națiunii și care s-a comportat în permanență ca pe puntea unui vas al cărui comandant era. De aici și tipul milităros de a se exprima, de aici și dorința de a fi el cel care conduce vasul și căruia trebuie să-i aparțină puterea totală.

În privința elitelor care l-au însoțit, s-a întâmplat să fie pentru prima oară după  căderea comunismului, când un număr  consistent de intelectuali umaniști, oameni care pot fi socotiți fără nicio ezitare niște formatori de opinie, niște călăuze pentru un popor  derutat, în special tineretul, și care din păcate au eșuat în tentativa, dacă a fost vorba despre vreo tentativă, de  luminare a concetățenilor.

(w670)

Să ne reamintim că Traian Băsescu se așeza  la masa pusă cum se spune, la cele două mari proiecte de țară terminate: intrarea în NATO și semnarea scrisorilor de încheierea  negocierilor cu UE, și practic în acel moment societatea trebuia să aibă un parcurs istoric lin și să apară proiecte foarte serioase. Aceste intelectualități au promovat idei peste care prefer  să faceți dumneavoastră o analiză. Sunt niște proiecte politice  profund inadecvate, profund utopice și care, uneori, cad într-un infantilism  la care nu te așteptai dată fiind sonoritatea unor nume. E voarte greu să mizezi pe aceste faruri ale națiunii în condițiile în care scrierile lor eseistice, nu mă refer la opera lor, ci doar la comentariilor apărute în presă, au luptat împotriva democrației, au socotit că poporul este inept, că Parlamentul nu are niciun fel de valoare, că este corupt, că nu avem nevoie de partide poliitice, că nu avem nevoie de sufragiu universal, câ în fond la ce bun ar fi opoziția, alte asemenea ciudățenii care pot să vă pară stranii ieșite din gura mea, dar pe care le puteți regăsi tipărite în această carte.

(w670)

Pot să mă socotesc  mântuit.  Am scris o carte care de multe ori s-a balansat, de  multe ori mi s-a întâmplat dacă pot să o duc până la capăt. Trebuie  să aduc un omagiu directorului Editurii Rao, domnul Enculescu, fără de care această care nu ar fi putut să apar, și știu ce vorbesc. Există cărți, cum este și aceasta,  care nu sunt dorite în mediul editorial românesc.

Domnul Băsescu va citi această carte, care va fi declamațiile sale cunoscute”, a mai declarat Radu Călin Cristea. 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel