Rachete antigrindină pentru protejarea culturilor agricole

racheta antigrindina
racheta antigrindina

Zece punte de lansare a rachetelor antigrindină vor fi construite anul acesta pe raza judeţelor Vrancea şi Galaţi, pentru protejarea culturilor agricole, în cadrul unui proiect în valoare de circa 7,6 milioane de lei, potrivit directorului Unităţii de Combatere a Grindinei Moldova 2 Focşani, Ion Marin.

"Avem la ora actuală zece puncte de lansare a rachetelor antigrindină operative, opt în Vrancea şi două în Galaţi. Studiul de fezabilitate prevede 20 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, din care 12 în Vrancea şi opt în Galaţi. În acest an, Guvernul a alocat suma de 7,6 milioane de lei pentru construcţia altor 10 puncte de lansare a rachetelor antigrindină", a declarat, pentru Agerpres, Ion Marin.

Potrivit acestuia, anul trecut, din cele zece puncte de lansare a rachetelor s-au tras, în perioada 15 aprilie- 15 octombrie, 536 de rachete pentru combaterea norilor care au nuclee de grindină.

Judeţul Vrancea deţine peste 24.000 de hectare de suprafaţă viticolă şi alte mii de hectare de culturi agricole care ani la rând au avut de suferit din cauza grindinei. Din 2016 în judeţ funcţionează un sistem de combatere a grindinei care reuşeşte să controleze fenomenul în proporţie de circa 75%.

Vrancea, Polul Grindinei

"Faţă de alte zone, la noi norii se formează foarte rapid, cu nuclee de gheaţă. De aceea Vrancei i se şi spune Polul Grindinei. Grindina este controlată acum în procent de 75%. Nu există nicăieri în lume un control 100%", a precizat Ion Marin.

Raza de acţiune a unei rachete este de 10 km şi protejează până la 10-12.000 de hectare. Un nor de grindină se poate deplasa de la 10 până la 120-130 km/h iar dacă norul este foarte dur, pentru distrugerea acestuia pot fi folosite chiar şi 70-80 de rachete.

Potrivit specialiştilor de la Unitatea de Combatere a Grindinei Moldova 2 Focşani, în urma implementării sistemului antigrindină, în Vrancea căderile de grindină nu au dispărut, însă frecvenţa fenomenelor şi gradul de afectare a culturilor au scăzut semnificativ.

Vezi și: Tentativă de jaf armat la o bancă din Brașov. Autoritățile sunt în alertă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel