Raab i-a transmis lui Pompeo 'dezamăgirea' sa în cazul soţiei diplomatului implicate într-un accident mortal

Ministrul de externe britanic Dominic Raab şi-a exprimat luni 'dezamăgirea', într-o discuţie telefonică cu omologul său american Mike Pompeo, faţă de decizia Statelor Unite de a-i permite soţiei unui diplomat, implicată într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, să părăsească Marea Britanie folosindu-se de imunitatea diplomatică, transmite Reuters. 

'Ministrul de externe a vorbit astăzi (luni, n.red.) cu secretarul (de stat) Pompeo pentru a discuta o serie de subiecte, printre care Brexit, Hong Kong, Siria, Iran şi cazul lui Harry Dunn, în care (Raab) şi-a reiterat dezamăgirea faţă de decizia SUA şi le-a cerut (autorităţilor americane) să o reconsidere', a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Dominic Raab a discutat deja despre acest subiect cu ambasadorul american la Londra, Woody Johnson. Harry Dunn, un tânăr de 19 ani, a decedat la 27 august în urma coliziunii motocicletei sale cu un automobil în apropierea bazei aeriene RAF Croughton, din Northamptonshire (centrul Angliei), care este folosită de Statele Unite. Poliţia locală a confirmat că o cetăţeană americană de 42 de ani, considerată suspectă în acest caz, a părăsit teritoriul britanic deşi 'anterior confirmase că nu avea intenţia' de a face acest lucru 'într-un viitor apropiat'.

Tot luni, prim-ministrul britanic Boris Johnson a îndemnat Statele Unite să-i ridice imunitatea diplomatică americancei implicate în accidentul mortal. 'Nu cred că este just să se recurgă la procedura imunităţii diplomatice în acest scop', a spus Johnson, citat de AFP, în cursul vizitei la un spital. El s-a declarat dispus să evoce 'personal' acest subiect 'pe lângă Casa Albă', astfel încât soţia diplomatului, pe care el a identificat-o ca fiind Anne Sacoolas, să revină în Marea Britanie.

Într-un comunicat transmis AFP, ambasada SUA a precizat că 'orice chestiune privind ridicarea imunităţii diplomaţilor noştri şi a membrilor lor de familie în străinătate într-un caz precum acesta este examinată cu mare atenţie şi la un nivel înalt'. Imunitatea diplomaţilor americani este 'rareori ridicată', a subliniat un purtător de cuvânt al ambasadei, în comunicatul menţionat, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel