Putin, reacție violentă la crearea unei Biserici independente în Ucraina

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat joi crearea în Ucraina a unei Biserici ortodoxe independente de tutela rusească, denunţând o încălcare 'flagrantă' a libertăţilor religioase.

'Este vorba despre o încălcare flagrantă şi profundă a libertăţilor religioase', a declarat Putin, în conferinţa de presă de sfârşit de an susţinută la Kremlin. 'De asemenea, acest lucru a avut loc cu scopul unei rupturi mai adânci între popoarele rus şi ucrainean', a adăugat preşedintele rus. Obiectivul Patriarhiei de la Constantinopol, care a autorizat crearea acestei Biserici independente, a fost să 'aservească' Ucraina, a mai spus Putin, care afirmă că această decizie ar putea conduce la o redistribuire 'sângeroasă' a bunurilor ecleziastice în ţară.

Tutela religioasa a Moscovei, încheiată

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a Conciliului de Reunificare, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev. Conciliul a pus în aplicare decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol, luată la jumătatea lunii octombrie, de a recunoaşte o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei. Furioasă după anunţarea deciziei privind Ucraina, Biserica rusă, care revendică la rândul său cel mai mare număr de credincioşi din lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul. 

VEZI ȘI: 

Petro Poroșenko, anunț de ultimă oră. A fost creată Biserica ortodoxă independentă

Ucrainenii, mișcare împotriva Rusiei

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel