Putin, promulgare, reforma pensiilor

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat miercuri o reformă impopulară ce prevede majorarea cu cinci ani a vârstei de pensionare, la originea unei puternice nemulţumiri în întreaga ţară.

Adoptată de deputaţi săptămâna trecută, legea a fost validată miercuri de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a parlamentului rus. Oficial, pentru a intra în vigoare legea trebuia semnată de Vladimir Putin. 'Când această lege va ajunge la preşedinte, ne putem aştepta să o semneze fără întârziere', le-a declarat miercuri jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Reforma a provocat o undă de şoc în Rusia, afectând popularitatea lui Vladimir Putin şi suscitând înfrângeri electorale neaşteptate pentru partidul la putere cu ocazia alegerilor regionale din septembrie.

Mii de persoane în stradă

Ea a scos în stradă mii de persoane la chemarea Partidului Comunist şi al principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. Abia ieşit din închisoare unde a stat 30 de zile, acesta din urmă a fost condamnat săptămâna trecută la o nouă pedeapsă de 20 de zile de detenţie pentru apeluri la manifestaţii împotriva proiectului guvernamental. 'Înţelegem că această temă este foarte sensibilă şi afectează o mulţime de persoane. Dar preşedintele şi-a exprimat poziţia foarte clar şi deschis adresându-se naţiunii', a adăugat miercuri Dmitri Peskov. Confruntat cu o opoziţie puternică împotriva acestei reforme, Vladimir Putin a propus, într-un inedit mesaj televizat adresat naţiunii în august, relaxarea ei şi deputaţii s-au grăbit să o facă amendând proiectul. Textul final creşte vârsta de pensionare la 65 de ani faţă de 60 în prezent pentru bărbaţi şi la 60 de ani faţă de 55 la ora actuală pentru femei. Vechile praguri de pensionare au fost stabilite în 1932, în perioada sovietică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel