Putin, declarații. Fifor: Armata României e pregătită să facă faţă acestor provocări

Mihai Fifor FOTO AGERPRES
Mihai Fifor FOTO AGERPRES

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat vineri, la Bistriţa, că România este cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră şi că din acest motiv este nevoie de întărirea capacităţilor militare.

Declaraţia a venit ca urmare a unei întrebări adresate de presă în legătură cu noile dotări ale armatei ruse şi cu afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin cum că sistemul antirachetă nu ar constitui un obstacol pentru noua rachetă intercontinentală denumită 'Sarmat'.

'Noi, ca ţară membră NATO şi în parteneriatul strategic cu Statele Unite pe care îl avem, suntem, desigur, extrem de atenţi şi de preocupaţi de ce se întâmplă la Marea Neagră. Considerăm că România este cel mai important pilon şi furnizor de securitate la Marea Neagră în momentul de faţă, tocmai de aceea şi întărim capacităţile acestea. Desigur, nu am să comentez eu ce spune preşedintele Putin sau ce spun oficialii ruşi. Noi ştim că avem un program foarte bine gândit pentru a demonstra oricând că suntem pregătiţi aici, la Marea Neagră, ca alianţă militară. Toate capacităţile noastre sunt operaţionale în momentul de faţă şi, prin programele majore de înzestrare pe care le avem, continuăm să mărim capacitatea de apărare şi de descurajare pe care Armata României o are la Marea Neagră', a spus Fifor.

Ministrul Fifor a adăugat că 'vremurile complicate' justifică alocarea a 2% din PIB pentru Armată şi a dat asigurări că România este pregătită să facă faţă provocărilor din zona Mării Negre.

Război hibrid

'Deseori suntem întrebaţi pentru ce trebuie efortul acesta pe care ţara îl face pentru a aloca 2% Armatei Române. Numai cine nu vrea să vadă cu mare atenţie ce se întâmplă în lume în momentul de faţă nu înţelege lucrul acesta. Trăim vremuri complicate, odată cu anexarea Crimeei în 2014 de către Federaţia Rusă. Practic, ne învecinăm cu Federaţia Rusă la Marea Neagră şi vreau să vă spun că se poartă un război hibrid destul de intens, pe care şi România îl resimte. Nu mai vorbesc de războiul cibernetic, există şi acesta. Armata României este pregătită să facă faţă acestor provocări şi zicem că facem faţă cu brio în momentul acesta', a mai declarat Fifor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel