Putin amenință Polonia cu sancțiuni. Relații încordate

Senatul rus i-a cerut președintelui Vladimir Putin permisiunea de a adopta sancțiuni împotriva Poloniei, care a decis desființarea monumentelor sovietice, relatează marți media de stat ruse citate de DPA, potrivit Agerpres.

Polonia a adoptat o lege care autorizează demolarea monumentelor sovietice, considerate o relicvă a unui regim totalitar. Săptămâna trecută, Ministerul de Externe rus a avertizat că acest lucru ar încălca acordurile privind patrimoniul încheiate între Rusia și Polonia. Peste 600.000 de militari sovietici și-au pierdut viața în Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial, a amintit diplomația rusă.

Ambasadorul polonez în Rusia, Wlodzimierz Marciniak, a precizat luni, citat de media de stat ruse, că legea poloneză se referă la interzicerea propagandei comuniste și a altor sisteme totalitare și nu la cimitirele și memorialele închinate soldaților sovietici.

Diplomatul polonez a dat asigurări că au fost adoptate o serie de amendamente care specifică procesul de luare a deciziilor cu privire la monumentele vizate, decizie care nu va putea fi luată "în mod arbitrar, ci pe baza concluziei unor experți". El a adăugat că Polonia respectă profund memoria soldaților sovietici și eroismul lor din timpul celui de-al doilea război mondial și nu intenționează să elimine tot ce are legătură cu trecutul sovietic.

La sfârșitul lui iunie a.c., Institutul Polonez pentru Memoria Națională (IPN) a anunțat că monumentele dedicate gloriei Armatei Roșii, ridicate în Polonia după 1945, vor fi transferate într-un fost depozit subteran de rachete nucleare sovietice, după ce cu un an înainte guvernul de condus de partidul Dreptate și Justiție (PiS) a decis să șteargă toate urmele dominației sovietice în Polonia.

IPN, care a primit în 2016 misiunea de a demonta peste 200 de monumente ridicate în semn de "recunoștință" față de Armata Roșie, a semnat la 29 iunie un acord cu Muzeul Războiului Rece din Podborsko (nord-vest), unde urmează să fie transferate aceste monumente.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel