EXCLUSIV  Intervenții ROBOTICE la SANADOR, în cazurile de CANCER. Dr. Dediu: Nu medicul operează, cu mâinile lui, ci aparatul!

Pexels
Pexels

Medicul primar oncolog Mircea Dediu a vorbit în cadrul dezbaterii organizate de DC News despre opțiunile de ultimă oră pe care un bolnav de cancer le are în privința operațiilor chirurgicale.

Medicul primar oncolog Mirea Dediu, din partea rețelei private Sanador, a vorbit în cadrul dezbaterii „HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, organizată de DC News, despre opțiunile de ultimă oră pe care un pacient bolnav de cancer le are în privința chirurgiei oncologice. 

„Facem chirurgie robotică, pe de o parte avem aparate de radioterapie și tehnologie de planning care permite o radioterapie extrem de clară, cu un contur bine definit și cu protejarea țesuturilor normale. Și nu în ultimul rând există acces la toate medicamentele care sunt decontate de Casa de Asigurări și aici mă refer la cele care sunt molecular țintite și imunoterapia. 

Traumatismul chirurgical este minim

Din punct de vedere al metodologiei de abordare chirurgicală, sigur că în oncologie, în ultimul timp, se dorește o limitare a amplitudinii rezecțiilor chirurgicale, în sensul că acele intervenții care, oarecum, pentru toată lumea erau mutilante, în prezent se caută a se limita volumul care este extras odată cu tumora, fără însă a se compromite beneficiul terapeutic, fără a se compromite rata de succes al intervenției. Sigur că acest deziderat necesită pe de-o parte o evaluare preoperatorie a extensiei bolii cât mai precisă și aici avem în vedere pe de o parte investigațiile imagistice tomografia, RMN-ul, dar și PET-CT, care, adăugat acestor investigații, poate aduce informații extrem de utile.

Pe de altă parte trebuie să dispui de tehnologia care să îți permită un traumatism chirurgical minim. Și aici avem în vedere intervențiile laparoscopice, care sunt deja, ca să spunem așa, comune. În ultimul timp, există posibilitatea, chirurgii de la noi să efectueze intervenții robotice. Intervenția robotică sigur că, așa cum spuneam, obține același beneficiu cu o intervenție deschisă, clasică, dar traumatismul chirurgical este minim și acuratețea în plagă este mult crescută, având în vedere că nu medicul cu mâinile lui operează în interiorul plăgii, ci aparatul, prin prelungirile pe care le are, realizează disecția”, a declarat medicul oncolog Mircea Dediu. 

Vezi dezbaterea completă în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel