PSD sesizează un conflict juridic de natura constituţională la CCR. Victor Alistar: Legislativul nu poate fi pus în situaţia de şantaj

Victor Alistar
Victor Alistar

Victor Alistar, membru al CSM, a intervenit în scandalul creat între partide după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban premier, deşi acesta abia fusese demis prin moţiune de cenzură, şi a clarificat faptele. 

"Discuția referitoare la posibilitatea instituției Președintelui de a nominaliza de două ori consecutiv aceeași persoană, deși este nerelevantă, pare că a acaparat dezbaterea politico-juridică de pe ecranele televizoarelor și din mediul on-line. Este o pistă falsă și nu de răspunsul la această chestiune ține rezolvarea problemei de constituționalitate în conflictul actual. Aspectul esențial nu este persoana desemnată, ci modalitatea de desemnare a acesteia, în lumina procesului constituțional de desemnare.", a scris Victor Alistar pe juridice.ro.

"Legislativul nu poate fi pus în situaţia de şantaj"

"Președintele (indiferent cine este persoana acestuia) nu își poate exercita atribuțiile cu scopul deliberat de a dizolva Parlamentul, aceasta fiind o agresiune contra altei autorități constituționale. Dizolvarea Parlamentului este o soluție la o criză constituțională care nu este generată de Președinte, ci de Parlament. În sistemul constituțional românesc, alegerile anticipate sunt doar consecința nefuncționării Parlamentului și nu un scop politic al Președintelui sau al minorității parlamentare rezultate din alegeri. De aceea mecanismul este așa de anevoios (cum remarca însuși Președintele, dar fără să înțeleagă de ce este așa) pentru a nu se crea o poziție de slăbiciune a Parlamentului. Legislativul nu poate fi pus în situația de șantaj a aprobării primului-ministru dorit de președinte sau a dizolvării în caz contrar.", a mai scris magistratul. 

VEZI ŞI Petre Lăzăroiu ÎNGROAPĂ sesizarea trimisă de PSD la CCR. "Preşedintele poate propune un premier de la cel mai mic partid"

Ce se va întâmpla la CCR 

"Nu stiu care va fi soluția data de Curtea Constituțională dacă o asemenea chestiune se va pune. Însă cred că un asemenea precedent ar fi periculos și ar răsturna prin practica sa sistemul de guvernământ descris de Constituție, deschizând o avalnșă de anomalii în relațiile între autoritățile statului.", a conchis Victor Alistar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel