PSD-Iohannis, buget SRI. Chirieac: Să spunem direct şi fără echivoc

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimul mesaj transmis de PSD președintelui Klaus Iohannis, partidul considerând că acesta nu înţelege nimic din economie şi că principala sa preocupare este bugetul SRI. 

"Partea a doua a mesajului este profund adevărată: protocoalele denunţate de noul director SRI, că de acolo a pornit tăvălugul. Au fost desecretizate de SRI. Doamna Tarcea nici acum nu desecretiza protocolul între SRI şi Înalta Curte. Într-adevăr, fostul SRI a cheltuit sume uriaşe pe poliţie politică, să spunem direct şi fără echivoc. Mai departe, bugetul SRI este o discuţie mai de finețe pentru că am înţeles că toţi pensionarii serviciilor sunt arondaţi la SRI şi au pensii speciale, acelea cu sute de milioane. Înţeleg că, în buget, toate pensiile speciale din România sunt cele care nu sunt în legătură cu contributivitatea. Eu nu pun în discuţie că oamenii ăia nu trebuie să aibă pensii speciale, dar împreună ştiţi cât fac pensiile acestea? 9,6 miliarde de lei, peste 2 miliarde de euro. Atât costă pensiile speciale în România, pentru vreo 170.000 de oameni", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

De ce avem, la STS, creşterea de buget de 70%?

"Nu ştiu de ce, dar înţeleg că şi pensionarii STS sunt arondaţi tot la SRI. Şi de la SPP, tot la SRI. Şeful serviciului secret trebuie să vină, acum, în fața Comisiei speciale şi să spună: "avem nevoie de acest buget pentru că avem ameninţări în război hibrid, avem cyber security, avem ruşii în Marea Neagră, avem conductele de gaze". La fel, trebuie să vină şi cei de la Transporturi: "vreau să fac autostradă, am nevoie de finanţarea cutare". Este absolut corect ceea ce spun. Dar ce faceţi cu domnul preşedinte, că i s-a tăiat bugetul? Îl vedeţi venind în Parlament, să spună de ce are nevoie de mai mulţi bani, anul acesta? În mod normal, nu e o ruşine, că am văzut că şi Donald Trump se duce în faţa Congresului", a mai declarat analistul politic.

Vezi și: Tăriceanu-Isărescu, audiere: Un cerc vicios. Voiam să dau un semnal

Bugetele serviciilor vor trece tăiate sau nu de votul parlamentarilor?

"Acum, când vorbim, vor trece tăiate. Vorbesc foarte serios!", a spus Bogdan Chirieac. Cât despre cei care ar putea negocia acest lucru, analistul politc a afirmat că "este un întreg partid care a trecut la SRI. Nu vreau să acuz pe nimeni. Presa, nu știu cine afirma că fostul şef al Comisiei SRI... Se poate negocia să voteze bugetul şi oamenii ăia, dar şefii serviciilor trebuie să vină în faţa Comisiei de specialitate şi să argumenteze de ce au nevoie de acel buget".

Mesajul PSD pentru Klaus Iohannis

"Iohannis dovedește din nou că nu înțelege nimic din economie și că singura sa preocupare e bugetul serviciilor secrete. Realitatea e că aceste servicii au irosit fonduri uriașe pentru a pune în practică protocoalele ilegale și neconstituționale. Iar în loc să aruncăm sume enorme pe practicile nesănătoase ale serviciilor secrete, mai bine să dăm mai mulți bani pentru sănătatea copiilor din România. Este surprinzător că președintele Iohannis critică legea finanțării partidelor, pe care a promulgat-o fără să aibă nimic de obiectat... mai ales că unele suplimentări au fost propuse chiar de partidul care îl susține acum la prezidențiale.

De asemenea, deși a fost primar, Iohannis nu înțelege nimic din alocările guvernului pentru comunitățile locale. Principiul esențial al noului buget este descentralizarea, respectiv transferarea unor servicii sociale de la Guvern, cu cheltuieli de 6,3 miliarde, însoțite însă de alocări suplimentare din cotele de TVA de 11,4 miliarde. Deci e cu plus, nu cu minus. Iohannis ar face bine să continue ce a făcut până acum... adică nimic și să nu mai bage bețe-n roate economiei naționale", a transmis PSD.

Vezi și: MApN-Iohannis, proces. Decizie în cazul generalului Ciucă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel