EXCLUSIV  PSD-ALDE, candidat comun la prezidențiale. Ce spun analiștii

PSD-ALDE, posibil un candidat comun la prezidențiale
PSD-ALDE, posibil un candidat comun la prezidențiale

Informația cea mai importantă anunțată de Liviu Dragnea în ultimul interviu din acest an este că PSD-ALDE pregătesc un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2019.

”Nu resping nici varianta cu mine, nici cu dl Tăriceanu,  nici cu altcineva, dar domnia lui Iohannis trebuie să înceteze”, a spus Dragnea la Antena 3.

Opiniile anliștilor politici sunt împărțite în ceea ce privește o candidatură comună PSD-ALDE la prezidențiale.

”Este o șansă pentru PSD, crede sociologul Vasile Dâncu.  Este cert că alegerile prezidențiale se vor decide în turul al doilea.  Asocierea este importantă, generează masă critică, dar de unde ar putea lua electorat în turul doi? Pe partea stângă, sau de centru-stânga, există electoratul lui Victor Ponta și partide mai mici, cum ar fi Demos. Până la europarlamentare nu cunoaștem forța acestora. Depinde, deci, care va fi scorul la europene, apoi cum se orientează micile partide la prezidențiale. Evident, contează și cum se va articula partea Dreaptă a eșicherului. În politică funcționează principiul acțiunii și reacțiunii: modul în care se vor face agregări va fi și un răspuns la strategia adversarilor. Dacă se va cristaliza un bloc de Drepata, se vor face eforturi pentru o alianță în zona de centru-stânga”, a concluzionat Vasile Dâncu.

 

Daniel Barbu: un singur candidat comun  are șanse


Prof. Daniel Barbu crede că un candidat comun are șanse doar dacă vine de la ALDE. ”Un candidat de Dreapta ar putea lua mai multe voturi în turul al doilea, a declarat Barbu. Candidații susținuți de PSD au câștigat în turul întâi, dar apoi nu au mai reușit să adune voturile necesare, au fost depășiți la ultimele trei prezidențiale. Iar în 2000 alegerile au fost atipice. PSD este cel mai puternic partid, are un electorat consistent, dar nu reușește să atragă alegători din celelalte bazine. În schimb, un candidat comun, de exemplu Tăriceanu susținut de PSD, ar putea lua din voturile pe care, de regulă, le obține în turul al doilea Dreapta”, a concluzionat profesorul Daniel Barbu.

Cele mai importante alegeri, parlamentarele


Politologul Alfred Bulai susține că funcția prezidențială nu mai reprezintă o miză. ”În războiul cu majoritatea parlamentară, președintele a pierdut tot mai multe atribuții, a spus Alfred Bulai. Funcția prezidențială a fost golită de conținut, iar miza, adevăratul obiectiv al partidelor a rămas guvernarea. De aceea, cred că Liviu Dragnea nu ar trebui să se expună, nu ar trebui să riște intrând în cursa prezidențială. Soluția unui candidat comun, poate Tăriceanu, poate un independent, are avantaje și dezavantaje, dar este oricum prematur de vorbit despre numele unei persoane sau alteia. Nu știe nimeni cum vor evolua noile partide și noii lideri, în iunie,  nu știm dacă Ponta sau Cioloș vor face pragul sau cum se dispersează voturile. Jocurile, la prezidențiale, alianțele electorale, lansările de candidați se vor face după europarlamentare, pe ultima sută de metri”, spune Alfred Bulai.

Citește și:

PSD-ALDE, listă comună la europarlamentare. Codrin Ștefănescu, informație bombă

Tăriceanu: Am convenit cu Liviu Dragnea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel