PSD: 2019, ultimul an de creștere economică. Anticipate = Austeritate

PSD a reacționat după anunțul INS.

”Partidul Social Democrat consideră că anunțul de vineri al Institutului Național de Statistică privind creșterea economică de 4,1% din 2019 confirmă rezultatele economice bune înregistrate de România în timpul guvernării PSD. Conform datelor disponibile publicate de EUROSTAT, țara noastră se situează pe locul doi în clasamentul Uniunii Europene privind rata de creștere economică din 2019.

Pe de altă parte, există motive serioase pentru a pune întrebarea dacă 2019 va fi și ultimul an de creștere economică a României?

După venirea PNL la guvernare, mai mulți indicatori macro-economici s-au deteriorat brusc, iar criza politică creată de obsesia pentru anticipate PNL a președintelui Iohannis ar putea determina intrarea României în recesiune în cursul anului 2020.

Amintim că în ultimele două luni din anul precedent, sub guvernarea PNL, a fost un adevărat dezmăț al cheltuielilor publice (9 miliarde lei în plus), pe fondul scăderii bruște a veniturilor la buget (de la +12,4% în primele 10 luni, la -5% după venirea PNL la guvernare). De asemenea, în cele 3 luni de guvernare, PNL s-a împrumutat cu 10 miliarde euro, de patru ori mai mult față de PSD.

Pe acest fond, Guvernul PNL a crescut deficitul bugetar din 2019 de la 2,8% la 4,6%, depășind pragul acceptabil de 3% și determinând astfel intrarea României în procedura de deficit excesiv.

Nu în ultimul rând, înghețarea creșterilor de pensii și salarii și declarațiile iresponsabile ale ministrului Finanțelor privind o posibilă criză economică au acționat ca o frână de mână care a încetinit brusc creșterea economică din România.

În același timp s-au oprit două motoare principale ale economiei Românești: industria, care înregistrează scăderi masive și agricultura, afectată de lipsa măsurilor guvernului pentru compensarea pierderilor fermierilor pe fondul iernii atipice din acest an.

În acest context economic marcat de incertitudini și dezechilibre, singura motivație care poate sta în spatele obsesiei PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate este de a obține votul cetățenilor înainte de venirea austerității.

Anticipate = Austeritate”, a transmis PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel