PSD, ALDE, PNL, consens politic. Orban: Ăsta e consensul pe care-l vrem noi

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban a declarat că PNL nu poate ajunge la un consens politic cu PSD şi ALDE, aşa cum a fost propus pentru perioada celor 6 luni de preşedinţie a Consiliului UE, întrucât acesta este "antieuropean'', ''împotriva valorilor europene". 

"Există două forme de consens, consensul pe care-l vrea PSD-ul, care este un consens antieuropean. Eu nu pot să fiu de acord cu ceea ce fac ei, de exemplu, în domeniul Justiţiei, călcarea în picioare a independenţei Justiţiei, preocuparea bolnăvicioasă pentru cei condamnaţi sau cei care se află în diferite procese, agresiunea permanentă împotriva independenţei Justiţiei, tentativa de control politic asupra a tot ce înseamnă angrenaj instituţional la nivelul Justiţiei.

Noi susţinem respectarea statului de drept, şi aici, dacă vor consens cu noi, să meargă pe consensul european, consens european care respectă valorile europene, respectă Tratatul UE, articolul 2 cu condiţiile legate de statul de drept, este cel care e prevăzut în rezoluţia Parlamentului European, în raportul MCV adoptat de Comisia Europeană şi, în general, în toate poziţionările care au existat de-a lungul timpului din partea liderilor europeni. Dacă vor consens, hai să facem consens, să adoptăm un consens simplu. Ce a promis Iordache când a fost la Comisia de la Veneţia - că va face apel la experţii Comisiei de la Veneţia şi la experţii Comisiei Europene, pentru elaborarea codurilor şi a legilor Justiţiei, astfel încât ele să fie aduse la o formă care să fie compatibilă cu legislaţia, cu practicile de la nivel european. Ăsta e consensul pe care-l vrem noi, dar o să fie ei de acord cu un consens pe o asemenea temă?", a precizat Ludovic Orban, duminică, la TVR1, întrebat dacă pe perioada celor 6 luni de preşedinţie la Consiliul UE va exista consens politic la nivel intern. 

Preşedintele PNL a adăugat că "un alt consens" ar putea să fie legat de neatacarea timp de 6 luni a liderilor europeni

"Hai să nu mai atacăm liderii europeni 6 luni de zile, să nu mai dăm vina pe liderii europeni, pentru că liderii europeni prezintă nişte poziţii ferme care sunt în virtutea atribuţiilor pe care le deţin, a obligaţiilor pe care ei le au de a menţine valorile, principiile, Tratatul UE în vigoare, astfel încât să fie respectat în fiecare ţară. Să nu mai atacăm companiile străine, (...) dacă vor un astfel de consens noi suntem de acord cu un astfel de consens. Problema este că nu putem avea consens cu PSD, cu ALDE, pentru că ceea ce doresc ei e un consens antieuropean, un consens împotriva valorilor europene, împotriva deciziilor europene", a spus Orban. 

El a punctat faptul că, la evenimentul de lansare a preşedinţiei române la Consiliul UE, organizat la Ateneu, s-a văzut foarte clar că liderii europeni nu au nimic cu România. 

"S-a văzut foarte clar"



"S-a văzut foarte clar - aceşti lideri europeni, mă refer la preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Antoni Tajani (preşedintele Parlamentului European - n.r.) au arătat că nu au nimic cu România. Dimpotrivă, Tajani şi cu Juncker au susţinut ca România să fie primită în Schengen, Juncker chiar a spus că şi-ar dori ca în România să înceteze inclusiv Mecanismul de Cooperare şi Verificare până la sfârşitul mandatului lui, aşa cum a fost declaraţia lui la preluarea preşedinţiei Comisiei Europene.

Discursul lui Tusk a arătat foarte clar - domne', să vii să vorbeşti în limba ţării în condiţiile în care tu nu cunoşti limba presupune un efort de pregătire, un efort de cunoaştere, de documentare, şi, mai ales, arată respectul care există din partea preşedintelui Consiliului European faţă de români şi faţă de România. Nu au nimic cu noi, dar hai să ne întoarcem la ultimele declaraţii, de vreo doi ani de zile, ale lui Dragnea, ale lui Tăriceanu, inclusiv ale lui Dăncilă şi ale tuturor liderilor coaliţiei majoritare, în care au atacat sistematic instituţiile Uniunii Europene, liderii europeni, deţinătorii de funcţii importante la nivel european, companiile la nivel european", a mai declarat Orban. 

Vezi şi: Vrem o țară ca afară, dar NU ca Rusia!

Casă Oana Roman, incendiu puternic: Nu se va recupera mare lucru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel