Proteste. UE, imigranți. Mii de oameni, în stradă, la Bruxelles

Circa 10.000 de manifestanţi, potrivit estimărilor poliţiei, au cerut duminică, la Bruxelles, solidaritate cu imigranţii, relatează AFP.

"La Bruxelles nu s-a creat un al doilea Calais doar datorită cetăţenilor, nu acestui guvern", a subliniat Alexis Deswaef, preşedintele Ligii pentru Drepturile Omului, făcând aluzie la tabăra de refugiaţi supranumită "Jungla" formată anul trecut în nordul Franţei, în apropierea intrării în tunelul spre Regatul Unit, pe sub Canalul Mânecii.

Manifestaţia a avut loc la chemarea a peste 10 organizaţii neguvernamentale, printre care şi Médecins du Monde şi Platforma Cetăţenească pentru Primirea Refugiaţilor, al cărei purtător de cuvânt, Mehdi Kassou, a afirmat: "Nu cerem decât mai multă umanitate".

Organizaţiile neguvernamentale s-au ocupat în ultimele luni de cazarea în Belgia a migranţilor care nu se califică pentru azil politic. Mii de voluntari belgieni au oferit adăpost unor astfel de migranţi.

[citeste si]

Protestul a vizat un proiect de lege depus în parlament, care ar permite instanţelor să ceară vizite la reşedinţele migranţilor, pentru reţinerea celor care primesc ordin să părăsească teritoriul Belgiei. Proiectul susţinut de ministrul de interne Jan Jambon a provocat controverse chiar şi în cadrul majorităţii parlamentare. Ministrul de externe, Didier Reynders, a susţinut într-o declaraţie făcută sâmbătă cotidianului Le Soir că nu se vor declanşa niciun fel de proceduri împotriva voluntarilor care găzduiesc migranţi.

"Poate că guvernul nu intenţionează să facă din solidaritate o infracţiune, dar vrea să o sancţioneze prin percheziţii şi raiduri ale poliţiei", a arătat Kassou. "În loc să investească numai în acţiuni poliţieneşti, (guvernul) ar face mai bine să investească în primire, nu doar să spună că nu există nicio soluţie politică posibilă", a insistat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel