Proteste Serbia. Mii de oameni, din nou în stradă împotriva președintelui Vucic

Mii de persoane au participat sâmbătă la Belgrad la marşul de protest săptămânal împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, informează dpa.

Devenit obicei de la declanşarea valurilor de proteste pe 8 decembrie, demonstraţii au avut loc şi vineri în zeci de oraşe, mai mici sau mai mari, de pe teritoriul Serbiei.

În ajunul marcării, duminică, a 20 de ani de la intevenţia NATO asupra Serbiei ca urmare a războiului din Kosovo, protestatarii au onorat printr-un minut de tăcere memoria celor care şi-au pierdut viaţa în campania de bombardare ce a durat 78 de zile.

Cu o săptămână în urmă, zeci de protestatari conduşi de politicianul de extremă dreapta din opoziţie Bosko Obradovic au pătruns în sediul televiziunii naţionale RTS şi au cerut să se adreseze naţiunii, dar au fost daţi afară de forţele de poliţie, 18 persoane fiind arestate. Acest incident a sporit numărul protestelor din cursul săptămânii.

Protestatarii cer demisia președintelui Vucic

Participarea constant numeroasă la proteste reflectă nemulţumirea largă din rândul populaţiei sârbe, notează dpa.

Protestatarii solicită, în principal, demisia preşedintelui Vucic, libertatea presei şi alegeri corecte. Protestele scot însă în evidenţă şi alte tipuri de cerinţe ale diferitelor categorii de cetăţeni, cum ar fi pensionarii, părinţii sau funcţionarii poştei.

Organizatorii au refuzat să-i sprijine pe liderii opoziţiei, majoritatea acestora făcând parte din guvernul precedent, înainte ca Partidul Progresist al preşedintelui Vucic să câştige puterea în urmă cu şapte ani.

Protestele au fost declanşate de un atac asupra politicianului de opoziţie Borko Stefanovic, la sfârşitul lunii noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel