Proteste masive ale profesorilor și studenților împotriva guvernului brazilian

Zeci de mii de studenţi şi profesori au ieşit în stradă joi, în peste 80 de oraşe ale Braziliei, pentru o nouă zi de mobilizare împotriva tăierilor bugetare în educaţie anunţate de guvern, informează vineri AFP.

Mai multe mii de persoane au început să se adune în după-amiaza zilei de joi în Sao Paulo şi Rio de Janeiro, cele mai mari oraşe ale Braziliei.

În Sao Paulo, manifestanţii au desfăşurat o imensă pancartă bleu, de circa 100 de metri, având drept mesaj "Brazilia pentru educaţie". În Brasilia, aproape 2.000 de persoane s-au adunat lângă emblematica esplanadă a ministerelor, la scurt timp izbucnind ciocniri între manifestanţi şi poliţişti, care au folosit spray-uri cu piper pentru a-i dispersa.

Potrivit site-ului de informaţii G1, manifestaţii au avut loc în peste 80 de oraşe, în 21 dintre cele 26 de state ale Braziliei, la sfârşitul după-amiezii.

Mobilizarea de joi a fost de mare amploare, însă mai puţin importantă ca cea din 15 mai, când un milion şi jumătate de persoane s-au reunit în peste 200 de oraşe în toate statele braziliene.

Buget înghețat



Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro i-a calificat pe studenţi drept "idioţi utili manipulaţi de o minoritate expertă ce formează inima universităţilor federale în Brazilia", cuvinte pe care el pare să le fi regretat apoi, preferând să evoce "inocenţi utili".

Mobilizarea studenţilor este cauzată de anunţarea îngheţării a 5,1 miliarde de reali (circa 1,16 miliarde de euro) din bugetul pentru educaţie. Aceasta afectează în special universităţile federale, care ar putea dispune cu 30% mai puţine fonduri pentru cheltuielile lor de funcţionare.

La o săptămână după manifestaţia de mare amploare din 15 mai, guvernul a anunţat că vor fi utilizate fonduri din rezerva bugetară pentru a umple o parte din suma îngheţată anunţată în prealabil. Însă mobilizarea studenţilor continuă, împotriva unui guvern care a luat o serie de decizii controversate în materie de educaţie, în special cu intenţia afişată de "a elimina marxismul cultural" din învăţământ. 

Vezi și: Brazilia. Conturile fiului cel mare al preşedintelui, sub lupa anchetatorilor într-o investigaţie de corupţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel