Proteste la minele Paroşeni şi Uricani. Minerii solicită prezența Vioricăi Dăncilă

Viorica Dancila
Viorica Dancila

Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă protestele în subteran. Mai mult, este solicitată prezența Vioricăi Dăncilă. 

Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă, miercuri, protestul declanşat în urmă cu trei zile la cele două exploatări şi au cerut intervenţia premierului demis Viorica Dăncilă în soluţionarea revendicărilor pe care le au, scrie Agerpres. 

Aproape o sută de oameni şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri autoblocaţi în subteran, colegii sau rudele aducându-le medicamentele şi hrana necesare.

Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.

"Oamenii cer intervenţia primului ministru pentru a rezolva situaţia de criză în care s-a ajuns. Minerii nu sunt mulţumiţi de rezultatele şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la Prefectura Hunedoara, şi sunt decişi să meargă până la capăt", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Mineri preluați de Complexul Energetic Hunedoara

În urma discuţiilor de marţi de la Prefectura Hunedoara, s-a convenit ca 60 dintre minerii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), de care aparţin cele două exploatări, să fie preluaţi de către Complexul Energetic Hunedoara (CEH), cu contracte pe durată nedeterminată, soluţionându-se una dintre revendicările protestatarilor.

În ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii Ordonanţei 36 sau emiterea unui act normativ similar, care le-ar permite persoanelor disponibilizate să beneficieze de venituri de completare şi de vechime în muncă pentru încă 22 de luni, Instituţia Prefectului nu are atribuţii pe linia elaborării unor asemenea documente, ele revenind ministerelor de resort.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, s-a deplasat, marţi după-amiază, la cele două exploatări miniere din Valea Jiului şi s-a întâlnit cu minerii, în încercarea de a-i convinge să renunţe la protest, însă aceştia nu au fost de acord.

Protestul a fost declanșat de luni

Minerii de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, au declanşat, luni, un protest spontan şi aproape o sută dintre s-au autoblocat în subteran, fiind nemulţumiţi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise.

Minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie 2017, în program de închidere şi ecologizare, în 2018 şi 2019 aici efectuându-se lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii. Din anul 2020 ar trebui oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel