Proteste în Spania, după condamnarea prea clementă a unor bărbați acuzați de viol

Viol
Viol

Mii de protestatari au ieșit în stradă în Spania după ce un tribunal a achitat cinci bărbați acuzați de a fi violat în grup o adolescentă în timpul festivalului San Fermin din Pamplona.

În cursul zilei de joi, curtea penală din Navarra (nordul Spaniei) i-a condamnat pe cei cinci bărbați, care au înregistrat imagini video ale agresiunii sexuale asupra tinerei cu telefoanele mobile personale și apoi s-au amuzat pe seama incidentului pe un grup privat de WhatsApp, de infracțiunea mai puțin gravă de abuz sexual.

Proteste de anvergură

Decizia a stârnit un val instantaneu de revoltă și critici la adresa modului în care a fost administrată justiția în acest caz. Mii de protestatari s-au strâns pe străzile unor mari orașe ale Spaniei, de la Sevilla la Barcelona, dar și în fața clădirii Ministerului de Justiție din Madrid purtând mesaje precum „Te credem, surioară” și scandând „Nu este abuz, este viol”. La Madrid, protestatari de ambe sexe au ocupat mai multe străzi centrale strigând „Rușine! Rușine!” și „NU înseamnă NU”.

Fenomen generalizat

Grupul de bărbați judecați a fost supranumit „Haita de lupi” și a scandalizat Spania pe fondul creșterii numărului de agresiuni sexuale în timpul renumitului festival în care taurii aleargă pe străduțele vechi ale Pamplonei și în general al relelor tratamente la care sunt supuse femeile.

Cazul a atras și atenție internațională în contextul unei conștientizări mai acute la nivel global cu privire la abuzul sexual al femeilor, în urma scandalului Harvey Weinstein.

Clemența curții

Pentru a proteja identitatea victimei, procesul întins pe durata a șase luni s-a derulat cu ușile închise, în final judecătorul citind sentințele. Procurorul a cerut pedepse cu închisoarea de 20 de ani pentru fiecare dintre acuzați, însă ei au primit câte 9 ani cu executare, după ce a fost schimbată încadrarea faptei, de la viol la abuz sexual.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel