Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  PROTESTE ”împotriva deciziilor CCR”. Un avocat celebru trimite ONG-urile să pună mâna pe carte

Mai multe ONG-uri cer Ministerului Justiției să nu dea OUG pentru grațierea colectivă și nici OUG pentru modificarea Codurilor Penale. Avocatul Lucian Bolcaș trimite ONG-urile să se informeze. 

Organizaţiile ExpertForum (EFOR), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Funky Citizens, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-Romania şi Grupul pentru Dialog Social (GDS) consideră inacceptabil ca acte normative de importanţă deosebită cum sunt cele care privesc graţierea colectivă şi modificările Codurilor penale ”să fie elaborate în secret şi promovate pe agenda Guvernului fără o consultare reală a societăţii româneşti”. 

”Proteste împotriva deciziilor CCR”

”OUG privind modificarea Codurilor Penale era o obligație prevăzută de decizia CCR. Trebuiau făcute în 45 de zile de la data deciziei Curții Constituționale. Că toată lumea s-a dezinteresat, că nu le-a păsat de respectarea hotărârilor judecătorește este una, faptul că exista acum proteste, eu le înțeleg ca proteste împotriva deciziilor CCR, inadmisibile într-un stat de drept. Numai dintr-un simplu motiv s-a ajuns aici: necunoașterea acestor dispoziții normative care sunt puse în discuție, totala ignoranță cu privire la ceea ce înseamnă grațiere, care este un act creștinesc de iertare, dar și o necesitate impusă de supraaglomerarea penitenciarelor. În timpul lui Ceaușescu, cel puțin din doi în doi ani erau date decrete de amnistie și grațiere pentru infractorii primari. Ei sunt primii care pot să se îndrepte. E și un act de milă creștinească față de oamenii de peste 60 de ani, față de cei bolnavi care îndură acest regim penitenciar și cărora pedeapsa le este redusă. Subliniez că există excepții cu privire la infracțiunile grave.”  a spus Lucian Bolcaș pentru DCNews

”ONG-urile să pună mâna pe carte”

ONG-urile nu sunt doar împotriva grațierii, ci și împotriva modificării Codurilor Penale, astfel încât să fie aduse în concordanță cu deciziile CCR. În acest sens, în comunicatul de presă susțin că ”de exemplu, condiţionarea anchetelor penale la infracţiunile de abuz în serviciu de depunerea unei plângeri prealabile face practic imposibilă anchetarea abuzului în serviciu împotriva intereselor publice pentru că, în acest caz, chiar inculpaţii ar trebui să fie cei care solicită Parchetului anchetarea propriei conduite infracţionale”. Avocatul Lucian Bolcaș crede că ”este o interpretare greșită, voit tendențioasă. În ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, să facă bine și ONG-urile să pună mâna pe carte și să citească Convenția ONU cu privire la corupție, să citească punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și să constate că peste tot această infracțiune este considerată ultima ratio. Numai în condițiile în care nu există alte remedii civile, disciplinare sau administrative”. 

Organele de anchetă, de vină pentru prescripție

Același comunicat susține că sunt discriminate faptele care se situează sub 50.000 de euro, iar scăderea pedepsei de la 2-7 ani la 6 luni-3 ani sau amendă atrage scurtarea termenelor de prescripție și vor fi închise dosare ca urmare a intervenirii prescripției speciale. Lucian Bolcaș atrage atenția că ”intervenția prescripției specială nu este făcută în beneficiul celor urmăriți, ci în obligarea organelor de anchetă să le efectueze în timp util, nu le efectuează, este vina organelor de anchetă, nu a celui urmărit”. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel